H μεγάλη δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις “Τι πιστεύουν οι Έλληνες“, η οποία πραγματοποιείται από το 2015, αποτελεί ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα και ένα χρήσιμο εργαλείο.

Αντίθετα με άλλες έρευνες κοινής γνώμης, δεν μένει στην επιφάνεια της επικαιρότητας, αλλά ανιχνεύει τις βαθύτερες αξίες του ελληνικού πληθυσμού.

Αποτελείται από πολλές ερωτήσεις, κατά κανόνα περισσότερες από 70, και, με αυτό τον τρόπο, πάντοτε αναδεικνύει ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ απόψεων και ομάδων του πληθυσμού.

Μπορεί, έτσι, να είναι χρήσιμη με πολλούς τρόπους: είτε για την ερμηνεία κάποιων συμπεριφορών των Ελλήνων, είτε για τον σχεδιασμό καλύτερων και πιο στοχευμένων μέτρων πολιτικής είτε απλώς ως μια λεπτομερής αποτύπωση των τάσεων στην ελληνική κοινωνία.

H έρευνα “Τι πιστεύουν οι Έλληνες”, ήδη από την αρχή της, το 2015, περιλαμβάνει ερωτήσεις για τη θρησκεία και για τη σχέση με τον Θεό.

Στο πιο πρόσφατο κύμα, σε συμφωνία και με προηγούμενες μετρήσεις, περίπου 8 στους 10 δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό.

Είναι, επίσης, ενδιαφέρον ότι 2 στους 10 δηλώνουν ανοιχτά και απερίφραστα ότι δεν πιστεύουν.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μόνο λίγο περισσότεροι από όσους δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό, λένε ότι μιλούν ανοιχτά για την πίστη τους στους άλλους (82,9%).

Λίγο χαμηλότερο (76,4%) είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι όταν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους ασθενούν, κάνουν την προσευχή τους.

Το 76,4% είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ποσοστό“, σχολιάζει σχετικά στην ανάλυσή του ο Παναγής Παναγιωτόπουλος.

Αποκαλύπτει μια έντονη μεταφυσική και υπαρξιακή ανάγκη και ακόμα περισσότερο την απουσία συστολής του ερωτώμενου να αποκαλύψει κάτι τόσο μύχιο. Εντούτοις, δεν θα πρέπει κανείς να παρασυρθεί και βιαστικά να χαρακτηρίσει το πλήθος αυτό ως “συστηματικά θρησκευόμενους”. Ούτε, βεβαίως, να θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο σημαίνει την προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο δόγμα ή κάποια δομημένη και οργανωμένη πίστη. Από αυτή την άποψη, το ποσοστό εκείνων που δεν προσεύχονται (22,5%), που δεν καταφεύγουν με κανέναν τρόπο σε ανώτερες δυνάμεις την ώρα της μεγάλης αγωνίας τους, δεν είναι αμελητέο“.

Διαβάστε ακόμη: