Το Ντοκιμαντέρ «150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία-Η ιστορία μέσα στην Ιστορία» διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Cannes Corporate Media & TV Awards 2024, ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές από 46 χώρες, με το βραβείο Silver Dolphin, στην κατηγορία “Documentaries and Reports (TV, Online, Cinema) – History and Personalities / Portraits”, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, στο εστιατόριο Annex Beach, στη La Croisette των Καννών.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ, κυρία Χλόη Λασκαρίδη δήλωσε για τη βράβευση:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη βράβευση του Ντοκιμαντέρ “150 Χρόνια Μεγάλη Βρεταννία – Η ιστορία μέσα στην Ιστορία” στo φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 150 χρόνια λειτουργίας του πιο εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας, για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι. Μοιραζόμαστε αυτή την τιμητική διάκριση με τους συντελεστές του Ντοκιμαντέρ και όσους συμμετείχαν σε αυτό, με τις προσωπικές τους αφηγήσεις. Η κληρονομιά του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της Αθήνας, και η αναγνώριση της ιστορικής του αξίας μέσα από αυτό το έργο αποτελεί φόρο τιμής σε ένα ξενοδοχείο-ορόσημο που μετρά πάνω από ενάμιση αιώνα πορείας, αλλά και στους ανθρώπους εκείνους που είδαν μπροστά από την εποχή τους.».

Σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη, εκτέλεση παραγωγής Indigo View και συμπαραγωγή της ΕΡΤ, σενάριο της Νατάσας Σέγκου και μουσική του Μίνωα Μάτσα, το Ντοκιμαντέρ εξιστορεί, με τη φωνή του Παύλου Τσίμα που ανέλαβε και την αρχισυνταξία, την πορεία της Μεγάλης Βρεταννίας, μέσα από μια εντυπωσιακή αναδρομή, σε ενάμισι αιώνα αθηναϊκής αίγλης.

Ο σκηνοθέτης του Ντοκιμαντέρ Θοδωρής Παπαδουλάκης σημειώνει: «Για μένα, αυτό το Ντοκιμαντέρ αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία να αφηγηθώ την ιστορία ενός ζωντανού μνημείου. Η Μεγάλη Βρεταννία, από τη στιγμή που χτίστηκε, κρύβει αμέτρητες ιστορίες που ξετυλίγονται μέσα από τις δεκαετίες, και εμείς επιχειρήσαμε να τις φέρουμε στο φως με δημιουργικότητα και χρώμα. Η πρόκληση ήταν να αποδώσουμε αυτήν την πλούσια κληρονομιά με φαντασία, ιστορικό βάθος και συναισθηματική σύνδεση.»

Ιστορικές μαρτυρίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, αναδεικνύουν τη διαχρονική σχέση του Ξενοδοχείου, με την εξέλιξη της Αθήνας.

Σημαντικό στοιχείο του Ντοκιμαντέρ είναι και οι αφηγήσεις προσωπικοτήτων που συνδέονται με το Ξενοδοχείο, όπως ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μεγάλη Βρεταννία-Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο» Άγγελος Φ. Βλάχος, ο Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ και δισέγγονος του Ευστάθιου Λάμψα, Απόστολος Δοξιάδης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, η τέως Βασίλισσα των Ελλήνων και Πριγκίπισσα της Δανίας Άννα Μαρία, ο Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Κώστας Κωστής, ο Πλοιοκτήτης και Βασικός μέτοχος της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ ΑΕ Αθανάσιος Λασκαρίδης, και η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε., Χλόη Λασκαρίδη.

Το βραβευμένο Ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο στο ERTFLIX, τη streaming πλατφόρμα της ΕΡΤ, στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Διαβάστε ακόμη: