Οι τραπεζίτες επανέλαβαν και χθες στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι μόνο όσες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια θα χρηματοδοτούνται.
Δύο και πλέον ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους CEOs των τραπεζών, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, και της ένωσης Επιμελητηρίων.
Το ζητούμενο είναι να πέσει φρέσκο χρήμα στην αγορά, να δανειοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, ωστόσο οι τραπεζίτες διεμήνυσαν για άλλη φορά προς κάθε πλευρά πως πρόσβαση στο δανεισμό έχουν μόνο όσοι πληρούν τα κριτήρια.
«Δεν θα δημιουργήσουμε νέα κόκκινα δάνεια, όταν συνεχίζουμε τον αγώνα να καθαρίσουμε τα χαρτοφυλάκια από τα προβληματικά δάνεια» τόνισαν.
Οι τραπεζίτες υπογράμμισαν πως ζητούν εγγυήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν αυτές δεν πληρούν κανόνες χρηματοδότησης και συμπλήρωσαν πως οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι περισσότερες επιχειρήσεις αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς εμφανίζουν μη βιώσιμα business plans και έχουν σειρά ζημιογόνων χρήσεων.
Και στην παρατήρηση ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δανείζουν με υψηλά επιτόκια την ώρα που οι ίδιες δανείζονται με αρνητικά επιτόκια, η απάντηση των CEOs ήταν ότι μηδενικά είναι τα επιτόκια μόνο στην περίπτωση άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, όταν οι τράπεζες βγαίνουν μόνες στις αγορές για άντληση κεφαλαίων τότε τιμολογούνται με επιτόκιο.
Στο θέμα δε των μικροπιστώσεων οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ανέφεραν πως βρίσκονται σε επικοινωνία με την ΤτΕ, ώστε οι μικροχρηματοδοτήσεις να φτάσουν στους αποδέκτες μέσω των Επιμελητηρίων.
Όμως σύγκλιση απόψεων δεν υπήρξε, και έτσι οι τρεις πλευρές –υπουργείο Οικονομικών, τράπεζες και παραγωγικοί φορείς- συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 15 Ιουλίου με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, τα οποία είναι:
Χρηματοδοτηση επιχειρησεων
Επιτόκια
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης –καθώς 30 δις ευρώ θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα
Πράσινες χρηματοδοτήσεις, όπου παρατηρείται υστέρηση σε project
Χαρτογράφηση των επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη βιώσιμες και
Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα σχήματα τα οποία θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.