Μπορεί οι μετοχές του λεγόμενου Magnificent 7 (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla και Nvidia) να είναι εκείνες που έχουν φέρει τη Wall Street σε νέο ιστορικό ρεκόρ, όμως οι αναλυτές της Deutsche Bank εντοπίζουν μια εξίσου δυναμική ομάδα εταιρειών στην Ευρώπη, την οποία ονομάζουν Fabulous 5. Πρόκειται για τις εταιρείες Novo Nordisk, LVMH, ASML, Nestle και L’Oreal.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-1

Οι Fab 5 έχουν συνεισφέρει σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες στην επίδοση του STOXX 600 από τις αρχές του έτους, καθώς ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 5,5%.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, οι Fabulous 5 παρέχουν στους μη Ευρωπαίους επενδυτές πρόσβαση στις ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι ηγέτες στους κλάδους τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, οι επιδόσεις τους είναι αρκετά εντυπωσιακές, με την εταιρεία ημιαγωγών ASML, για παράδειγμα, να εμφανίζει αύξηση 600% στα εταιρικά της κέρδη την τελευταία δεκαετία και ράλι 1.429% στη μετοχή της.

Η Novo Nordisk, η φαρμακευτική από την Δανία που έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη με τη βοήθεια των φαρμάκων της κατά της παχυσαρκίας, εμφάνισε αύξηση κερδών 233% την τελευταία 10ετία, με τη μετοχή της να δίνει αποδόσεις 685%.

Η Deutsche Bank συνέκρινε τις Magnificent 7 με τις Fabulous 5 με βάση επτά κριτήρια και κατέληξε ότι και οι δύο ομάδες έχουν ισχυρά σημεία αλλά και αδυναμίες. Ενώ οι Magnificent 7 εμφανίζουν ιστορικά ισχυρότερη αύξηση κερδοφορίας και άνοδο των μετοχών τους, οι Fabulous 5 έχουν καλύτερο προφίλ ρίσκου.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-2

Το crash test

1.       Επιδόσεις μετοχών: Οι Magnificent 7 κερδίζουν τις Fabulous 5.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-3

2.       Αύξηση κερδών: Τα κέρδη των Magnificent 7 είναι ιστορικά πολύ υψηλότερα.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-4

3.       Αποτιμήσεις: Η Deutsche Bank «βλέπει» ισοπαλία.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-5

4.        Διαφοροποίηση: Οι Magnificent 7 εμφανίζουν μία συγκέντρωση στον τεχνολογικό κλάδο, ενώ οι Fabulous 5 είναι πιο μοιρασμένες ανάμεσα στους αμυντικούς και τους κυκλικούς κλάδους.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-6

5.       Μέγεθος: Η Deutsche Bank καταλήγει σε ισοπαλία, καθώς οι Magnificent 7 είναι πολύ μεγαλύτερες, με την Nvidia να είναι πιο μεγάλη από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των  Fab 5. Όμως, και οι δύο κατηγορίες προσφέρουν επαρκή ρευστότητα και μέγεθος για τους επενδυτές.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-7

6.       Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Οι Magnificent 7 έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, ελεύθερες ταμειακές ροές και χαμηλότερο χρέος. Οι Fab 5 σκοράρουν καλά μόνο στο κριτήριο της μερισματικής απόδοσης.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-8

7.       Ρίσκο: Οι αποδόσεις των Fab 5 εμφανίζουν πολύ μικρότερες διακυμάνσεις.

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ-9

Σε κάθε περίπτωση, με την διάθεση για ρίσκο στις αγορές να είναι σε άνοδο, η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι επενδυτές θα ψάχνουν όλο και περισσότερο για νέες ευκαιρίες, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει στη διεύρυνση του ράλι, με τη συμμετοχή περισσότερων μετοχών.

Διαβάστε ακόμη: