Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, το Karate Kid μάς έμαθε ότι ο Daniel LaRusso ήταν ο καλός και το Cobra Kai οι τύποι που δεν θα ήθελες να συναντήσεις σε ένα σχολικό πάρτι. Υπάρχει όμως και μια διαφορετική ανάγνωση. Όσο ο Daniel έκανε την ανορθόδοξη προπόνησή του με τον Mr. Miyagi, τα παιδιά του Cobra Kai ίδρωναν καθημερινά στο dojo. Και, κακά τα ψέματα, τα μαύρα gi τους ήταν πολύ πιο cool.

Ακριβώς πάνω σε αυτή τη νοσταλγία των 80s βασίστηκε ο Guy Blaskey, ιδρυτής της βρετανικής microbrand DETRASH, για να δημιουργήσει το No Mercy, ένα automatic diver ρολόι που δανείζεται την αισθητική και τη φιλοσοφία του Cobra Kai χωρίς να μετατρέπεται σε ένα ακόμη φτηνό pop-culture merchandise. Και όπως θα περίμενε κανείς από ένα ρολόι με τέτοιο όνομα, η διακριτικότητα δεν ήταν ακριβώς το ζητούμενο.

Το No Mercy έχει κάσα 41 χιλιοστών, μαύρο ματ PVD φινίρισμα και αντίστοιχα μαύρο καντράν. Πάνω σε αυτή τη σκοτεινή βάση εμφανίζονται κόκκινες, κίτρινες και λευκές λεπτομέρειες στους δείκτες και στις ενδείξεις, δημιουργώντας έναν χρωματικό συνδυασμό που παραπέμπει αμέσως στην αισθητική του Cobra Kai. Οι δείκτες και τα indices χρησιμοποιούν ελβετική Super-LumiNova, ώστε η αναγνωσιμότητα να παραμένει υψηλή και όταν πέσει το φως.

Η DETRASH, όμως, δεν έμεινε μόνο στην εμφάνιση. Η κάσα κατασκευάζεται κατά 80% από ανακυκλωμένο ανοξείδωτο ατσάλι προδιαγραφών 316L, ενώ το λουράκι είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό που έχει συλλεχθεί από τους ωκεανούς. Μπροστά υπάρχει κρύσταλλο από ζαφείρι με αντιανακλαστική επίστρωση και η βιδωτή κορώνα συμβάλλει στην αδιαβροχοποίηση των 200 μέτρων. Με άλλα λόγια, παρά το παιχνιδιάρικο concept, μιλάμε για ένα κανονικό diver και όχι απλώς για ένα ρολόι που φοράς επειδή θυμάσαι τον Johnny Lawrence.

Στο εσωτερικό βρίσκεται ο Seiko NH35, ένας από τους πιο δοκιμασμένους αυτόματους μηχανισμούς στην κατηγορία των προσιτών μηχανικών ρολογιών. Διαθέτει 24 jewels, λειτουργεί στις 21.600 ταλαντώσεις ανά ώρα και προσφέρει περίπου 41 ώρες power reserve. Το πακέτο συμπληρώνεται από μονής κατεύθυνσης bezel 120 clicks και quick-release σύστημα στο λουράκι.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ιστορία πίσω από το No Mercy. Η DETRASH έχει χτίσει τη φιλοσοφία της γύρω από την αξιοποίηση υλικών που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Παράλληλα, είναι το πρώτο ευρωπαϊκό watch brand που εντάχθηκε στο 1% for the Planet, δεσμευόμενο να διαθέτει τουλάχιστον το 1% των πωλήσεών του σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Surfers Against Sewage. Ακόμη και η συσκευασία ακολουθεί την ίδια λογική, χρησιμοποιώντας 100% ανακυκλωμένο χαρτόνι και βελούδο από υπολείμματα της βιομηχανίας μόδας.

Το DETRASH No Mercy κοστίζει 375 λίρες και θα κατασκευαστεί σε μόλις 100 κομμάτια, χωρίς να προβλέπεται δεύτερη παραγωγή.

Το ωραίο είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός του Karate Kid για να το εκτιμήσεις. Είναι ένα μαύρο, επιθετικό diver με πραγματικά αξιοπρεπείς προδιαγραφές, automatic μηχανισμό και μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική φιλοσοφία. Αν, βέβαια, εξακολουθείς να πιστεύεις ότι εκείνο το crane kick του Daniel στον τελικό ήταν παράνομο, τότε μάλλον το No Mercy φτιάχτηκε ακριβώς για σένα.

 

Διαβάστε ακόμη: