Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου η διαδικασία δημοπρασιών του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (slot) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στην εγκατάσταση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) Ρεβυθούσας για το 2022.

Οι δημοπρασίες ξεκίνησαν στις 22 Οκτωβρίου και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), δεδομένου ότι για πρώτη φορά διατέθηκαν προς δέσμευση ομάδες χρονοπαραθύρων εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ (LNG), παρέχοντας στους συμμετέχοντες στη διαδικασία τη δυνατότητα να δεσμεύσουν μέσω υποβολής μίας μόνο προσφοράς (την οποία είχαν τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζουν κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας) πέντε χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ ύψους μιας (1) TWh έκαστο ή οκτώ χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ ύψους πεντακοσίων (500) GWh έκαστο.

ΔΕΣΦΑ: 5 εταιρίες πήραν μέρος 

Πιο συγκεκριμένα, στις δημοπρασίες ΥΦΑ για το Έτος 2022 συμμετείχαν πέντε εταιρείες, οι οποίες δέσμευσαν συνολικά τριάντα τέσσερα (34) χρονοπαράθυρα εκφόρτωσης φορτίων ΥΦΑ, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσότητα εκφόρτωσης ΥΦΑ ύψους 27 TWh. Επιπλέον, οι εν λόγω εταιρείες, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της δημοπρασίας ΥΦΑ και προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, προχώρησαν στη δέσμευση συνεχούς δυναμικότητας αεριοποίησης ΥΦΑ, συνολικού ύψους 72.420,37 MWh/Ημέρα.

Το ενδιαφέρον των χρηστών διαμορφώνει ευνοϊκή συνθήκη σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης και της σημαντικής ανάπτυξης του διασυνοριακού εμπορίου με τη Βουλγαρία που σημειώνεται κατά τα τελευταία έτη.

Η διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων και δέσμευσης δυναμικότητας που εφαρμόζει ο ΔΕΣΦΑ από το 2020, βασίζεται σε μηχανισμούς αγοράς (δημοπρασίες) με στόχο την αποτελεσματική χρήση της εγκατάστασης ΥΦΑ Ρεβυθούσας βάσει των μεταβαλλόμενων συνθηκών στην ελληνική και διεθνή αγορά ΥΦΑ.

Σε ό,τι αφορά στις δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τον Ετήσιο Προγραμματισμό των επόμενων ετών, δηλαδή από το 2023 έως το 2026, η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου, με απώτατη ημερομηνία ολοκλήρωσης την 29η Δεκεμβρίου 2021.