Σκληρές διαπραγματεύσεις χρειάστηκαν για να κλείσει η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Ρωσικής Gazprom που δίνει ανάσες στην κυβέρνηση για να εφαρμόσει το σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που διανύουμε.

Η συμφωνία της δημόσιας επιχείρησης προβλέπει ότι οι ποσότητες αερίου για την Ελλάδα δεν θα μεταβληθούν όπως αρχικά ζητούσε η Ρωσική πλευρά και θα παραμείνουν 2 δισ. κυβικά μέτρα.

Παράλληλα η τιμολόγηση του καυσίμου θα γίνεται σε αναλογία 80% με βάση την τιμή του ολλανδικού κόμβου συναλλαγών TTF και κατά 20% με βάση την τιμή του πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρωσικός κολοσσός ζητούσε το 100% των ποσοτήτων φυσικού αερίου να τιμολογείται με βάση τις διεθνείς τιμές TTF.

Η τιμή προβλέπεται να αναπροσαρμοστεί την επόμενη χρονιά ώστε η αναλογία να διαμορφωθεί σε ποσοστό 15% πετρέλαιο και 85% ΤΤF με περαιτέρω διαφοροποίηση μέχρι το 2026 που λήγει η σύμβαση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας:

«Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο.

Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.»

Για την συμφωνία με την Gazprom υπήρξαν έντονες διεργασίες όλους τους προηγούμενους μήνες καθώς οι συζητήσεις έφτασαν αρκετές φορές σε οριακό σημείο.

Τον Δεκέμβριο, οι δύο πλευρές συζήτησαν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο καθώς το θέμα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου απασχόλησε τόσο την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και τις επαφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο στρατηγείο της  Gazprom.

Όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός η συμφωνία με την Ρωσική πλευρά ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση επιπλέον μέτρων στήριξης των καταναλωτών που έχουν πληγεί από τις ανεξέλεγκτες τιμές του φυσικού αερίου.

Τα μέτρα αυτά πρόκειται να εξειδικευτούν μέσα στις επόμενες μέρες και θα αφορούν τόσο οικιακούς καταναλωτές όσο και επιχειρήσεις.

Η ΔΕΠΑ έχει ήδη υιοθετήσει πολιτική  απορρόφησης των μεγάλων αυξήσεων της τιμής φυσικού αερίου, με έκπτωση 16% στα νοικοκυριά για τις χρεώσεις  Οκτωβρίου –Νοεμβρίου και 40% τον Δεκέμβριο.