Καλά νέα αναφορικά με τις συμβάσεις προμήθειας που διατηρεί με τους βασικούς προμηθευτές της, είχε την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή του ΥΠΕΝ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψε νέα σύμβαση προμήθειας με την Αλγερινή Sonatrach.

Η σύμβαση είναι με καλούς όρους και έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εξασφαλίζοντας στη ΔΕΠΑ περίπου το 15% των αναγκών της σε αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η ΔΕΠΑ παρέλαβε από την Αλγερία έξι φορτία LNG (πέντε συμβατικά και ένα εκτός σύμβασης) που ισοδυναμούσαν με ποσότητες περίπου 0,25 δις. κ.μ.

Παράλληλα ανοιχτή παραμένει η αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας με την Gazprom και σύντομα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ «παραμένει ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο προσφυγής στη διεθνή διαιτησία». Υπενθυμίζεται ότι και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2013 και κατέληξαν στη συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom το Μάρτιο του 2014, οι δύο πλευρές είχαν φτάσει και πάλι στα πρόθυρα της προσφυγής στη διαιτησία.