Dennis Hopper. Ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες ο οποίος πέρασε μια ζωή 55 ετών αφιερωμένη στην ηθοποιία και τη σκηνοθεσία. Γεννήθηκε το 1936 στο Κάνσας  και οικογένειά του μετεγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια. Από παιδί ακόμα, εκδήλωσε την προτίμησή του για στην υποκριτική τέχνη καθώς και το ταλέντο του. `Εκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο το 1955 με έναν μικρό ρόλο στην αμερικάνικη σειρά «Medic».

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Πήρε δυο ρόλους κοντά στο είδωλο της δεκαετίας του `50, τον James Dean – με τον «Επαναστάτη χωρίς αιτία» του Νίκολας Ρέι και τον «Γίγα» του Τζορτζ Στίβενς –. Ο Hopper, ωστόσο κλονίστηκε μαθαίνοντας το 1955 ότι σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στα 24 του χρόνια.

Αφού μετακόμισε στην Ανατολική Ακτή και ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του στο φημισμένο στούντιο της Νέας Υόρκης «Actors Studio«, η καριέρα του απέκτησε ανοδική πορεία. `Εγινε γρήγορα τακτικός σε διάφορα αμερικανικά TV shows, ανάμεσά τους :«The Defenders«, «Bonanza«, «The Legend of Jesse James» and «Combat!»

Έκανε σύντομες εμφανίσεις στο «Cool Hand Luke» του Paul Newman και στις ταινίες του John Wayne: «The Sons of Katie Elder»  και «True Grit». Οι ερμηνείες, δε, που τον καταξίωσαν  περιλαμβάνονται σε ταινίες του Francis Ford Coppola «Αποκάλυψη τώρα», «Out of the Blue» και  «Ο Αταίριαστος».

Για την ταινία όμως, που  θα μείνει αξέχαστος ο Hopper είναι ο «Ξένοιαστος Καβαλάρης» του 1969. Ο ρόλος του εδώ είναι διπλός. Δεν ήταν μόνο ο σκηνοθέτης της αλλά και πρωταγωνιστής δίπλα στους Peter Fonda και Jack Nicholson.  Δεν θεωρείται τυχαία μία από τις καλύτερες ταινίες του αμερικανικού σινεμά καθώς και ορόσημο της κινηματογραφικής αντικουλτούρας- ένα έργο το οποίο σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για το Χόλλυγουντ.

O Dennis Hopper κέρδισε ένα βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ενώ ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, καθώς συνέγραψε το σενάριο της ταινίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr