Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, τόνισε την ξεκάθαρα αρνητική θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο τουρκικό αίτημα στις ΗΠΑ για ανανέωση των ραντάρ και πυραύλους των μαχητικών F-16.

Ο κ. Δένδιας σχολίασε πως «έχουμε την πληροφόρηση πως εστάλη pro-notification που αφορά όχι σε νέα αεροσκάφη αλλά σε ραντάρ και πυραύλους των υπαρχόντων αεροσκαφών. Δεν είναι καν κανονική ειδοποίηση. Αυτή την ενημέρωση έχουμε. Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα επειδή η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι. Όπως και για τα γερμανικά υποβρύχια στη Τουρκία. Και αυτή την άποψη θα διατυπώσουμε».

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τη συμφωνία καθώς όπως είπε, δεν θα διευκολύνει τη δουλεία της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, αν η Βουλή απέρριπτε τη συμφωνία που εισηγείται. « Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι, πιο ανίσχυροι θα ήμασταν», είπε.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως την επίμαχη αναφορά του κ. Δένδια προκάλεσε παρέμβαση του ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος μάλιστα συνάρτησε την θέση στην ψηφοφορία του κόμματός του με την απάντηση του υπουργού. Όπως ωστόσο ξεκαθάρισε λίγη ώρα αργότερα η Χαριλάου Τρικούπη, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την συμφωνία.

WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών F-16 της Τουρκίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με τους ίδιους, με τον τρόπο αυτόν η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος σχετικά με την πρόταση πώλησης περισσότερων τέτοιων αεροσκαφών στην Άγκυρα, η οποία επιδιώκει να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με την Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή, η οποία στάλθηκε στους επικεφαλής του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Τουρκία ευελπιστεί να εκμεταλλευθεί τον ρόλο της ως μεσολαβητής στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, στοχεύοντας στην αποκατάσταση των «παγωμένων» σχέσεων με την Ουάσιγκτον και την απόκτηση νέων όπλων.