Τη δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων τόνισε ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του υπ. Εξωτερικών Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δρ Bisera Turković κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο.

«Σε λίγα χρόνια, θα μπορούσαμε να οραματιζόμαστε μια Ένωση, στην οποία τουλάχιστον το ένα τέταρτο των μελών της θα είναι βαλκανικές χώρες. Κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν από τριάντα χρόνια» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Δεν πρέπει να αφήνουμε φαντάσματα του παρελθόντος να στοιχειώνουν και να απειλούν το κοινό μας μέλλον», προσέθεσε και σημείωσε:

«Η δέσμευσή μας είναι μακροπρόθεσμη. Αντικατοπτρίζεται στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης που εγκρίθηκε το 2003. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί τον μοναδικό δρόμο προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».

«Η Ελλάδα όλα τα χρόνια στήριξε και συμμετείχε στις προσπάθειες για ανοικοδόμηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις με την ομόλογό του σήμερα δεν επικεντρώθηκαν, όμως, στο παρελθόν, αλλά είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της σημαντικής διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από τον πολιτικό διάλογο.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Σεράγεβο εδώ και πέντε χρόνια.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/dendias-ellada-eyropaiki-poreia-dytikon-balkanion