Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν βάζει εμπόδια στην στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για μια κοινή δήλωση υποστήριξης των «27» στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δεν συνυπέγραψε το κείμενο.

Αυτό φέρνει ωστόσο αντιδράσεις καθώς αξιωματούχοι άλλων κρατών, δήλωσαν στο Politico ότι οι υπόλοιποι ηγέτες είναι «έτοιμοι να επαναλάβουν τη δική τους στρατηγική της έκδοσης δηλώσεων εξ ονόματος της ομάδας χωρίς τον Όρμπαν».

«Μετά την 6η Μαρτίου, κανείς δεν έχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει απόκλιση με ένα κράτος μέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά η ανώνυμη πηγή.

Οι συνομιλίες διήρκησαν δύο ώρες, στο πλαίσιο όμως ανταλλαγής απόψεων.

Όπως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου, έτσι και σήμερα τα συμπεράσματα για την Ουκρανία αρνήθηκε να προσυπογράψει ο πρωθυπουργός Όρμπαν. Στη δήλωση των 26 ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία, η οποία επισυνάπτεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικατοπτρίζεται και αυτή τη φορά η «ισχυρή» βούλησή τους να συνεχίσουν την υποστήριξη της Ουκρανίας πολιτικά και στρατιωτικά.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι «26» είναι έτοιμοι να «ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη Ρωσία» αφήνοντας να εννοηθεί πως θα επιβάλουν νέες κυρώσεις.

«Ο στόχος θα πρέπει πάντα να είναι να έχουμε συμπεράσματα συμφωνημένα από 27 κράτη μέλη – αν αυτό δεν είναι εφικτό, αν διατηρηθεί η στρατηγική διαίρεση, και έχουμε όλες τις ενδείξεις ότι διατηρείται, θα προχωρήσουμε με 26» πρόσθεσε.

Επίθεση του Σουηδού πρωθυπουργού σε Ορμπαν

Ο Ορμπαν δεν βρίσκεται στο στόχαστρο μόνο για τη στάση του για την Ουκρανία.

Η πρόσφατη νομοθεσία για απαγόρευση των παρελάσεων Pride στη χώρα του, σχολιάστηκε από τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον.

«Αυτή τη στιγμή, η Ουγγαρία δεν κάνει καλές κινήσεις, αλλά απομακρύνεται όλο και περισσότερο από μια ελεύθερη Ευρώπη. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό προκαλεί τόση ενόχληση σε ορισμένους. Αλλά αν δεν υπερασπίζεσαι την Ουκρανία, ίσως δεν υπερασπίζεσαι και τους άλλους»… είπε με νόημα.

«Όταν ανεβάσαμε στην πρωθυπουργική κατοικία τη σημαία του Pride το καλοκαίρι του 2023, ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φορά. Η σουηδική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων να είναι αυτοί που είναι και να αγαπούν όποιον επιλέγουν» πρόσθεσε.

 

Διαβάστε ακόμη: