Τι κι αν ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα διαψεύσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών; Ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας δήλωσε, μιλώντας σε συνέδριο για την υγεία, ότι «θα εξαντληθεί η τετραετία».
Παρά τις διαβεβαιώσεις, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «στις εκλογές του 2023» θα συμμετάσχουν – με σταυρό – τέσσερις γυναίκες και εν ενεργεία μέλη της Κυβέρνησης.
Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να εξηγήσουν το Μέγαρο Μαξίμου και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός βιάζεται να ανακοινώσει ονόματα για τις εκλογές του 2023 πριν καλά – καλά συμπληρώσει και επίσημα το τρίτο έτος η κυβέρνησή του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θέλουν τις πρόωρες εκλογές για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έχει τη βεβαιότητα της πρώτης θέσης στις εκλογές -παρά τη φθορά – αλλά και, δεύτερον, γιατί δεν θέλει να πάει σε εκλογές το 2023 έχοντας οι πολίτες νωπές τις μνήμες ενός εξαιρετικά σκληρού χειμώνα λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
Και κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, δεν επιδιώκουν πλέον μετά εντάσεως να «απορρίπτουν» το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος δήλωσε πως «το υπουργείο είναι πάντα έτοιμο για τη διεξαγωγή των εκλογών», σημειώνοντας ότι «όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και περίπου στο τέλος της άνοιξης του 2023».
Παράλληλα, ρεπορτάζ της «Καθημερινής» είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει «εντολή άνωθεν» οι υπάλληλοι της Νέας Δημοκρατίας να κανονίσουν τις διακοπές τους μέχρι τις 15 Αυγούστου.
Προληπτική ετοιμότητα, συμπτώσεις ή σχεδιασμός; Ό,τι και να είναι, το όλο σκηνικό θυμίζει ημέρες 2007. Έχουμε δηλαδή μια κυβέρνηση που διαψεύδει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, υπουργούς και βουλευτές που περιοδεύουν στις εκλογικές τους περιφέρειες με κάθε ευκαιρία, ενώ σε μια σειρά υπουργείων έχουν «κατέβει» τα μολύβια ή τα gadgets (γιατί είναι και ψηφιακή η διακυβέρνηση του επιτελικού κράτους).
Τέλος, υπεραισιόδοξες δεν είναι και οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 8,8% ενώ η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 2,8%. Αριθμοί δηλαδή που δεν είναι για να πανηγυρίζει κάποιος, αν αναλογιστούμε δε τον οικονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Ας έχουμε υπομονή λοιπόν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Να δούμε δηλαδή τι χαρακτήρα θα έχει η φετινή ΔΕΘ, εθιμοτυπικό ή προεκλογικό…