Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η ΔΕΗ την ώρα τούτη κατακτά όχι απλώς την κυρίαρχη θέση στο χώρο της Ενέργειας, αλλά και την πρωτοκαθεδρία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας!

Η εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση – μαμούθ των 1,35 δις. ευρώ, αλλά και η σταθερότητα στο εύρος της διακύμανσης (10,46 έως 9,97 ευρώ) την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, με τη μετοχή να κλείνει στα 10,32 ευρώ ενισχυμένη κατά 14,5% σε σχέση με την τιμή διάθεσης των μετοχών (9 ευρώ), καθώς και ο τεράστιος όγκος συναλλαγών μέσα από 22,7 εκατ. μετοχές, (σε αντίθεση με ότι έλεγαν οι καταστροφολόγοι – υποτιμητές κερδοσκόποι αναλυτές), έρχονται να καταδείξουν ότι η ΔΕΗ του MSCI και των κορυφαίων funds στον κόσμο που μπήκαν μαζικά στην αύξηση κεφαλαίου, αποτελεί το «πρώτο χαρτί» του Χρηματιστηρίου, αποκτώντας παράλληλα τεράστια επιδραστικότητα στο χρηματιστηριακό σύστημα!

Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Ούτε η αύξηση των 1,35 δις., ούτε η συμμετοχή σε αυτήν των κορυφαίων ξένων, ούτε η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 2,1 δις., ούτε η συμμετοχή στον δείκτη MSCI, ούτε ο τεράστιος όγκος συναλλαγών με πάνω από 22 εκατ. κομμάτια, ούτε η σταθερότητα της τιμής στο ταμπλό, ούτε οι τιμές στόχοι των 15,1 και 14,5 ευρώ ανά μετοχή που έχουν θέσει Πειραιώς και Eurobank!

Υπό την έννοια αυτή, με βάση τις προοπτικές, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη αλλά και το γεγονός ότι οι επενδυτές Έλληνες και ξένοι δεν μπήκαν για τα …μερίσματα, αλλά για τα όσα θα φέρει το μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης (μέσα και από εξαγορές) καθίσταται σαφές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ΔΕΗ αποτελεί το «πρώτο βιολί» του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Και τρανή απόδειξη του success story της κυβέρνησης όταν με καθαρό μυαλό επιλέγει Στάσσηδες και όχι Σαχίνηδες για τις μεγάλες ΔΕΚΟ!


Η Αττική οδός, η Hill και ο διαγωνισμός το πρώτο 3μηνο 2022!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές ότι στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για τον νέο διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής οδού, και μάλιστα οι εξελίξεις επισπεύδονται προκειμένου η διαγωνιστική διαδικασία να λάβει χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022!

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει ακόμη παραδοθεί στο Υπ. Υποδομών το πόρισμα της Hill International, συμβούλου του υπουργείου για την Αττική οδό και όχι μόνο, ως προς το πότε ακριβώς επιστρέφεται η εν λόγω παραχώρηση στο Δημόσιο και εάν η υπάρχουσα σύμβαση έχει εξαντληθεί ή όχι!

Θυμίζεται ότι τυπικά η σύμβαση του δημοσίου με τον παραχωρησιούχο ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2024! Και επισημαίνεται ότι για τον ρόλο της Hill International στα μεγάλα έργα, γίνεται μεγάλη κουβέντα. Και για την εξειδίκευση και για την τεχνογνωσία αλλά και για την δυνατότητα να παραδώσει έγκαιρα μια ανειλημμένη υποχρέωση για την οποία πληρώνεται ηγεμονικά κατά πληροφορίες! Αλλά για τη Hill, τη Μύκονο, τους Κελεμπίες και την Εκκλησία θα τα πούμε συντόμως διεξοδικά…

Διερωτώμαι λοιπόν, πως θα γίνει ο διαγωνισμός για την Αττική οδό το πρώτο τρίμηνο του 2022 χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί το πόρισμα της Hill, χωρίς να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για ποιο χρονικό διάστημα αφορά η νέα σύμβαση. Από πότε έως πότε!

Επίσης, ποιος φορέας θα προκηρύξει τον διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ ή το Υπ. Υποδομών; Εάν στη νέα σύμβαση παραχώρησης ενταχθεί κατασκευαστικό αντικείμενο, δηλαδή μέρος των επεκτάσεων της Αττικής οδού, προλαβαίνει το ΤΑΙΠΕΔ στο διάστημα αυτό, που είναι πολύ σύντομο, να διαμορφώσει την προκήρυξη ενός σύνθετου διαγωνισμού που περιλαμβάνει και κατασκευαστικό αντικείμενο καθώς και τα φύλλα δημοπράτησης; Χλωμό το βλέπω…

Προφανώς η νέα ανακοίνωση – διαρροή ότι ο διαγωνισμός θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2022, αφορά αποκλειστικά και μόνο πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος…

Πάντως η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πολίτη, αποσκοπεί να εισρεύσει στα ταμεία της ποσό που ξεπερνά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ! Δηλαδή οι προσδοκίες που δημιουργούνται είναι για ένα τίμημα της τάξης των 2,3-2,5 δις. ευρώ!!!

ΥΓ. Η επανάληψη των ίδιων και των ίδιων έργων συνεχώς, που όλο γίνονται και όλο …δεν γίνονται, κατάντησε κουραστικό! Φιλική συμβουλή προς την ηγεσία του Υπ. Υποδομών: λιγότερα λόγια…


Μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, (που κατέχει τηλεοπτικά ΜΜΕ) «μπαίνει» στις κατασκευές;

Μαθαίνω ότι, μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, που ασχολείται ενεργά και με τα τηλεοπτικά δρώμενα, φέρεται να επιδεικνύει ενδιαφέρον για να εμπλακεί στον χώρο των κατασκευών (με την ευρεία έννοια). Αποκτώντας πακέτο μετοχών εισηγμένου ομίλου! Και για το λόγο αυτό βολιδοσκοπεί, διά μέσω διερευνητικών επαφών, πιθανούς ενδιαφερόμενους του χώρου! Βασικούς μετόχους δηλαδή…

Οι πληροφορίες λένε πως στο τραπέζι έχει πέσει ένα πακέτο μετοχών της τάξης του 9%! Σημειώνεται επίσης ότι την μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια την ενδιαφέρουν δύο συγκεκριμένοι τομείς: Η ενέργεια και τα σκουπίδια.


Δύο εισηγμένοι στο μικροσκόπιο της Αρχής ξεπλύματος!

η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει βγάλει από το συρτάρι και ξεσκονίζει τις φορολογικές δηλώσεις 2 εισηγμένων επιχειρηματιών της χώρας, ψάχνοντας τα πόθεν έσχες και συσχετίζοντας τα με σοβαρή φορολογική υπόθεση του 2007 που άνοιξε πρόσφατα και αφορούσε συμβάσεις και τιμολόγια!

Πρόκειται δηλαδή για παλιά υπόθεση που ήρθε στο προσκήνιο μετά από μαρτυρίες και νέες ανώνυμες καταγγελίες! Οι εν λόγω Φάκελοι βγήκαν από το συρτάρι και τέθηκαν στο μικροσκόπιο των υπηρεσιακών παραγόντων που ξεκίνησαν ήδη εξονυχιστικούς ελέγχους…