H διασφάλιση της επιτυχίας στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, ήδη έχει προσανατολίσει τη διοίκηση Γ. Στάση στην επεξεργασία του εξωστρεφούς επιχειρησιακού πλάνου της επιχείρησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Αιχμή του δόρατος του νέου σχεδίου τηε ΔΕΗ θα είναι οι διεθνείς συνεργασίες με Ομίλους του εξωτερικού για κοινή δράση σε γειτονικές χώρες στις ΑΠΕ και τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας- φυσικού αερίου ενώ οι πιεστικές συνθήκες της «ενεργειακής πανδημίας» δεν επιτρέπουν προς το παρόν την εγκατάλειψη του λιγνίτη από το παραγωγικό μείγμα.

«Το γεγονός ότι πάνω από 10 μεγάλοι ξένοι θεσμικοί έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν τεράστια κεφάλαια στην αύξηση, μας λύνει τα χέρια ώστε να τρέξουμε το εξωστρεφές αναπτυξιακό μας πρόγραμμα» τονίζει μέλος της διοικητικής ομάδας της επιχείρησης και συνεχίζει: «πάμε για να αντλήσουμε το μέγιστο ποσό των 1,35 δισ. ευρώ, άρα το 85% που αφορά τη διεθνή τοποθέτηση είναι σχεδόν 1,15 δισ. Αφαιρώντας τη συμμετοχή των 350 εκατ. της CVC για να αποκτήσει το 10%, απομένουν κοντά στα 800 εκατ. ευρώ. Στην πράξη με ένα μέσο όρο συμμετοχής 60-70 εκατ. ευρώ υπάρχει χώρος για τουλάχιστον 11-12 ή και περισσότερους μεγάλους επενδυτές» για να προσθέσει όμως: «ήδη όμως η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα μπει και αυτή με κεφάλαια 75 έως 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση και η επιτυχία ξεπερνά κάθε προηγούμενο».

Σύμφωνα με τις επαφές που έχουν γίνει άλλοι υποψήφιοι μεγάλοι ξένοι είναι οι Apollo, Fidelity, Shroeders, Oakhill, Bluecrest και Pictet, ενώ αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για την Blackrock.

Η διαδικασία ξεκινά την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, πιθανόν στην αύξηση να συμμετάσχει και το Υπερταμείο με 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην πέσει το ποσοστό του κάτω από το 33,3%, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου. Η τελική τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ μετά το κλείσιμο του βιβλίου.

«Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η τιμή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ (8,5-9 ευρώ) αφήνει σημαντικό περιθώριο ανόδου ενώ κίνητρο για το επενδυτικό κοινό, παρ’ ότι δεν θα υπάρξουν δικαιώματα προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους, παρά θα διατηρηθεί η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών στο 15% της μετοχικής βάσης της εταιρείας» μας επισημαίνει οικονομικό στέλεχος της ΔΕΗ.

αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ – Που θα διατεθούν τα κεφάλαια που θα αντληθούν

Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα υλοποιηθεί και η σημαντική παράμετρος στο νέο επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ δηλαδή η πολιτική διαχείρισης κινδύνων μέσω πολλαπλών επιλογών καθώς και η διαμόρφωση στρατηγικής στον τρόπο διενέργειας συναλλαγών και τις στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνων μέσω πρόσληψης ειδικού συμβούλου.

Διοίκηση της επιχείρησης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

«Τα αναπτυξιακά μας σχέδια βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, συνεπώς οι κινήσεις μας θα προχωρήσουν κλιμακωτά, με αφετηρία τις αρχές του 2022 και στόχο η νέα στρατηγική ανάπτυξης να έχει ολοκληρωθεί και αρχίσει να υλοποιείται πλήρως προς τα τέλη της χρονιάς που αρχίζει σε περίπου 2 μήνες από σήμερα» μας λένε από τη διοίκηση της επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ ένα καινούργιο στοιχείο στα επενδυτικά πλάνα της ΔΕΗ είναι το ότι η λιγνιτική παραγωγή φέτος παρουσιάζεται αυξημένη, για πρώτη φορά μετά από χρόνια συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το Σεπτέμβριο η λιγνιτική παραγωγή αντιπροσώπευε το 9% του συνολικού παραγωγικού μείγματος καθώς οι λιγνιτικές μονάδες συνεισέφεραν 358GWh. Στο 9μηνο του έτους αντίστοιχα, οι λιγνιτική παραγωγή αντιπροσώπευε το 11%, με συνολικά 4.212GWh που παρήχθησαν από μονάδες λιγνίτη. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σε σχέση με πέρυσι το Σεπτέμβριο η λιγνιτική παραγωγή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 14,9%, ενώ σε ορίζοντα 9μήνου, η αύξηση φτάνει το 7% ή αλλιώς 275GWh περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Η λιγνιτική παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, όλους τους μήνες του έτους πλην του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, οι μονάδες φυσικού αερίου συνεχίζουν να κυριαρχούν στο ηλεκτρικό σύστημα: το Σεπτέμβριο η μονάδες αερίου αντιπροσώπευαν το 48% του συνολικού παραγωγικού μείγματος, ποσοστό που περιορίζεται στο 39% στο 9μηνο του έτους. Το αυξημένο μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου εξηγεί και την εκτίναξη των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, λόγω της σημαντικής αύξησης στο κόστος προμήθειας του καυσίμου.

Επίσης, το 20% προήλθε από τις ΑΠΕ, το 14% από την παραγωγή στο δίκτυο (φωτοβολταϊκά) το 6% από υδροηλεκτρικά και το 3% από εισαγωγές. Στο 9μηνο οι ΑΠΕ αντιπροσώπευαν το 18%, η παραγωγή στο δίκτυο το 13%, τα υδροηλεκτρικά το 10% και οι εισαγωγές το 9%.