Ένα ισχυρό club, άγνωστο σε πολλούς, έχουν συγκροτήσει οι μεγαλύτεροι όμιλοι ηλεκτρικής ενέργειας της Δύσης.

Κάτι σαν τους G20, οι ομοσπονδίες της βιομηχανίας ηλεκτρισμού των ΗΠΑ, της Ευρώπης, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας διοργανώνουν κάθε χρόνο το International Electricity Summit(Διεθνής Σύνοδος Ηλεκτρισμού). Περίπου 30 ανώτατα διοικητικά στελέχη των πέντε ομοσπονδιών – θα μπορούσαν να φέρουν και των τίτλο «G30» συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον στο διήμερο 3 και 4 Οκτωβρίου.

Οι «G30»

Το IES φιλοξενήθηκε από την Edison Electric Institute, την ένωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Διεθνή Σύνοδο συμμετείχαν επίσης η Eurelectric, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, η ιαπωνική ομοσπονδία εταιρειών ενέργειας (FEPC), η αντίστοιχη ένωση των εταιρειών του Καναδά (Electricity Canada) και από την Αυστραλία συμμετείχαν το Australian Energy Council και το Energy Networks Australia.

Οι G30 συζήτησαν για τα θέματα της ενεργειακής μετάβασης, την αναγκαιότητα της ανάπτυξης ισχυρών και έξυπνων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και θέματα πρόσβασης στην ενέργεια σε προσιτές τιμές. 

Η ΔΕΗ και ο Στάσσης

Ανάμεσα στο ισχυρό club των μεγάλων ενεργειακών ομίλων του δυτικού κόσμου βρέθηκε για πρώτη φορά και η Ελλάδα. Και πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιώργου Στάσση, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Eurelectric. Η ανάδειξη του κ. Στάσση πριν από μήνες στη διοικητική πυραμίδα των ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφέλειας στην ενέργεια και η συμμετοχή του σε τέτοιες συνόδους αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την ανάδειξη της χώρας και της ίδιας της ΔΕΗ ως επενδυτικοί προορισμοί.

Μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της Δύσης που συγκεντρώθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αν και στην καρδιά της μεγαλύτερου κέντρου των πολιτικών εξελίξεων των ΗΠΑ και του κόσμου, ήταν η γερμανική Ε.ΟΝ μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου με 48 εκατομμύρια πελάτες και ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση 36 δις. ευρώ, η επίσης γερμανική Uniper με διεθνή δραστηριότητα σε 40 χώρες, διαχείριση υποδομών αερίου δυναμικότητας 7 δις. κυβικών μέτρων, η νορβηγική εταιρεία υδροηλεκτρικών και ΑΠΕ Statcraft με 5.700 εργαζόμενους και παρουσία σε 21 χώρες, η αμερικανική Exelon Corporation με 10 εκατομμύρια πελάτες σε Νιού Τζέρσει, Μέριλαντ, Ιλινόις, Ντελαγουέαρ, Πενσυλβάνια και Κολούμπια, η Avangrid με περιουσιακή βάση 40 δις. δολ και δραστηριότητα σε 24 πολιτείες, οι ιαπωνικές J-POWER και TEPCO η Electricity Canada κ.ο.κ

Πράσινη μετάβαση και δίκτυα

Τα στελέχη των πέντε μεγάλων φορέων εκπροσώπησης των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, συμφώνησαν στην ένταση των προσπαθειών τους για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την επίσπευση επενδύσεων και την άρση διοικητικών εμποδίων στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την προώθηση προτάσεων για τα ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία του ηλεκτρισμού.

Οι 30 επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων συγκεντρώθηκαν με αφορμή την 30η επέτειο του International Electricity Summit και, σύμφωνα με πηγές, επιδιώκουν να κάνουν ουσιαστικότερα βήματα για τη διατύπωση κοινών θέσεων που θα αφορούν στον εξηλεκτρισμό και τη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων.

Διαβάστε ακόμη: