Την Αθήνα επιλέγει η Eurelectric, που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας για να αναλύσει την στρατηγική των utilities και να χαράξει τις πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030.

Στο κλαμπ των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες, έχει εκλεγεί από πέρσι το καλοκαίρι στη θέση του Αντιπροέδρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο οποίος θα είναι και ο φετινός οικοδεσπότης του Power Summit 2024 και ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της διάσκεψης.

Στο επίκεντρο του μεγάλου ενεργειακού event που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 23 Μαίου, θα βρεθούν οι προκλήσεις της νέας εποχής του ηλεκτρισμού όπως είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, η ενίσχυση των δικτύων, η ψηφιοποίηση, η ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και οι γεωπολιτικές συνθήκες καθώς οι εν εξελίξει πόλεμοι αποτελούν μία μεγάλη δοκιμασία για την παγκόσμια ειρήνη αλλά και τις διεθνείς ενεργειακές συνεργασίες.

Τα μηνύματα στην Ευρώπη

Λίγες εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές που θα καθορίσουν την πορεία της για τα επόμενα πέντε χρόνια της Ευρώπης, η σύνοδος σκοπεύει να συγκεντρώσει τα στελέχη με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της ενέργειας για να συζητήσουν τη στρατηγική της επόμενης μέρας και να εστιάσουν τομείς όπως η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, η υλοποίηση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, και η  αντιμετώπιση του λεγόμενου ενεργειακού τριλήμματος της προσιτής, της ασφαλούς και απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας.

Η πρόκληση των ΑΠΕ

Σύμφωνα με την Euroelectric, μέχρι το 2040, η δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει να πενταπλασιαστεί ενώ η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα  τριπλασιαστεί. Στο Power Summit θα αναλυθούν  τα βασικά βήματα για την επίτευξη του στόχου αυτού με κύριο σύνθημα  «lights on» (αναμμένα φώτα).

Η διάσκεψη θα εμβαθύνει στις δράσεις και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδιασμού για την  αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Παράλληλα όμως θα θίξει και μια από τις σημαντικότερες πτυχές της πράσινης ανάπτυξης. Καθώς ο στόχος είναι να τριπλασιαστεί η ικανότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα έξι χρόνια στην Ευρώπη, οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση γης και τα περιβαλλοντικά ζητήματα κρίνονται  μεγάλες. Σε αυτή την ενότητα στο Power Summit, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που ανατέθηκε από την Eurelectric.

Πρόκειται για μια εργαλειοθήκη που θα βοηθήσει τη βιομηχανία να κατανοήσει τον αντίκτυπο των έργων ΑΠΕ στο περιβάλλον και να ορίσει όλες εκείνες τις ενέργειες και τις δράσεις που θα επιταχύνουν τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δικτύων με έμφαση στον τομέα της προστασίας.

Lights on

Στην καθημερινότητά μας συχνά θεωρούμε δεδομένο τον ηλεκτρισμό. Είτε πρόκειται για την παροχή διαδικτυακής εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, είτε για τη φόρτιση του κινητού είτε απλά για να κρατήσουμε  τα φώτα αναμμένα. Καθώς η κοινωνία μας προοδεύει, η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνεται όλο και πιο σημαντική, αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η Euroelectric. «Θα τροφοδοτήσει το αυτοκίνητό. Θα ζεστάνει το σπίτι. Θα παρέχει ολοένα και πιο έξυπνες λύσεις και θα προέρχεται από ένα ευρύ φάσμα αποκεντρωμένων πηγών καθαρής ενέργειας». Ωστόσο, για να μείνουν τα φώτα αναμμένα, χρειάζονται τα κατάλληλα μέσα. Καθώς η ηλεκτροκίνηση επιταχύνεται, το δίκτυο που την παρέχει πρέπει να επεκταθεί και να ψηφιοποιηθεί. «Το να κρατάς τα φώτα αναμμένα δεν μπορεί να θεωρείται πλέον δεδομένο» τονίζει η ένωση των ευρωπαικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ασφάλεια εφοδιασμού

Η ασφάλεια εφοδιασμού είναι μία ακόμη πρόκληση που απασχολεί τις εταιρείες ηλεκτρισμού. Με τη συνεχιζόμενη ηλεκτροδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής χωρίς άνθρακα έως το 2050, οι ανάγκες για ένα ασφαλές σύστημα μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν επίσης τα ευρήματα της μελέτης «Grids4Speed», σχολιάζοντας τα βασικά στοιχεία και τα συμπεράσματα για τα δίκτυα διανομής και την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις προκλήσεις των υποδομών για τη συμμόρφωση με τους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα. Τα οφέλη από την ενεργειακή μετάβαση σε όλους τους τομείς των οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών, μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο με την ενίσχυση της υποδομής της ηλεκτρικής ενέργειας  που προϋποθέτει γιγαντιαίες επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων.

Το Power Summit 2024 θα συγκεντρώσει περί τους 60 διεθνείς ομιλητές μεταξύ των οποίων τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανικής Ε.ΟΝ Leonhard Birnbaum και επικεφαλής της Euroelectric, τον Πρόεδρο  της Αυστριακής Wien Energy Michael Stebl, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Global Renewables Alliance Bruce Daglas, που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής, υδροηλεκτρικής, ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου σε διεθνές επίπεδο καθώς και κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: