Το εργοτάξιο της Πτολεμαΐδας 5, της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας της χώρας παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση και του επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργου Περιστέρη, θα επισκεφτεί αύριο ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από σήμερα περιοδεύει στην Δυτική Μακεδονία και πριν 1,5 χρόνο ανακοίνωνε από την Κοζάνη το πλάνο της εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης με την απόσυρση όλων των μονάδων έως το 2023 (πλην Πτολεμαίδας 5), αναμένεται να επισημάνει την σημασία του έργου αλλά και την σπουδαιότητά του για την περιοχή σε μια εποχή που όλη Ευρώπη δοκιμάζεται από την κρίση των τιμών του ρεύματος και έχει ανάγκη από φθηνότερες πηγές ενέργειας.

Η κατασκευή της νέας μονάδας που αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1,5 δισ,  υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες επενδύσεις της Επιχείρησης, καθώς υπό διαφορετικές συνθήκες η λειτουργία της θα ήταν ζημιογόνος για την ΔΕΗ. Σε αυτό συνέβαλλε η πράσινη στροφή της ΕΕ και η εκτίναξη των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που πριν την κρίση καθιστούσαν ασύμφορη την λειτουργία της.

Σήμερα, η μονάδα, η οποία πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα και επικρίθηκε σφοδρά, ένεκα της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρέθηκε η ΔΕΗ τα προηγούμενα χρόνια βαίνει προς το τέλος της.

Η εμπορική λειτουργία τοποθετείτε κατά το β΄ τρίμηνο της χρονιάς. Χρειάστηκε όμως να μεσολαβήσει η ενεργειακή κρίση και ένας πόλεμος για να αποδειχτεί αναγκαία η επιλογή της ΔΕΗ να επενδύσει ξανά στον λιγνίτη.

Η μονάδα ισχύος 660 MW που κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ, η οποία υποστήριξε το έργο σε μια εποχή υψηλού ρίσκου και αυξημένου κινδύνου λόγω της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών. Και θα παραμείνει όλη τη χειμερινή περίοδο, στηρίζοντας το σύστημα όταν υπάρχει ανάγκη μέχρι να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της.

Κάτι άλλωστε που φάνηκε και τις προηγούμενες μέρες κατά την διάρκεια του χιονιά όταν η Πτολεμαΐδα 5, αύξησε την ισχύ της για να ανταποκριθεί η λιγνιτική παραγωγή στις αυξημένες απαιτήσει των ημερών.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΗ- αλλά και η μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί λόγω του νέου ΕΣΕΚ, αναφέρουν ότι θα παραμείνουν ανοικτές οι παλιές λιγνιτικές μονάδες έως το 2025, πλην Πτολεμαΐδας 5.

Η τελευταία προγραμματίζεται να είναι σε λειτουργία έως τα τέλη του 2028 και στην συνέχεια θα κλείσει για να γυρίσει σε φυσικό αέριο από αρχές του 2030 με μεγαλύτερη ισχύ 1000 MW.

Ωστόσο από τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ κράτησε πρόσφατα σαφείς αποστάσεις ο κ. Στάσσης. Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, είχε δηλώσει ότι οι εξελίξεις στην αγορά είναι εκείνες που θα καθορίσουν αν και πότε,  θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον αποκλιμακωθούν οι τιμές αερίου και σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα, είναι πιθανό η μετατροπή σε φυσικό αέριο να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί πριν το 2028.

Διαβάστε ακόμη: