Άμεσα καλύφθηκε το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔEH, στο ύψος των 4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ αναμένεται περαιτέρω καθοδήγηση στη συνέχεια, επισημαίνει ανάδοχος της ΑΜΚ της Επιχείρησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ανώτατη τιμή διάθεσης της μετοχής της ΔΕΗ καθορίστηκε, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στο επίπεδο της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής, δηλαδή στα 19,75 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να προσεγγίζει τα 7,3 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αναπτυξιακές προοπτικές και τον στρατηγικό μετασχηματισμό του ομίλου.

Το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ της ΔΕΗ θα παραμείνει ανοιχτό έως την Τετάρτη, ενώ οι νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην ελληνική αγορά και παράλληλης ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στην αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να συμμετάσχουν και αραβικά κεφάλαια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταγράφεται από το Κατάρ μέσω του κρατικού επενδυτικού του βραχίονα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος είχε αποκτήσει ποσοστό 1,5% στη ΔΕΗ στο πλαίσιο της συναλλαγής μέσω της οποίας η εταιρεία απέκτησε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου, αναμένεται να διατηρήσει τη συμμετοχή του και στη νέα έκδοση. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ο όμιλος είχε δηλώσει πως το ποσοστό συμμετοχής του στη ΔΕΗ είχε αυξηθεί σε επίπεδα άνω του 2%.

Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ, δίκτυα και διεθνή ανάπτυξη

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας, το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στον τομέα της ολοκληρωμένης ενεργειακής δραστηριότητας (Integrated Business), ο οποίος απορροφά περίπου το 69% του συνολικού επενδυτικού προγράμματος. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επενδύσεις σε ΑΠΕ, μονάδες φυσικού αερίου, αποθήκευση ενέργειας, εμπορία και νέες διεθνείς δραστηριότητες.

Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει ισχυρή επιτάχυνση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου να αυξηθεί από 12,4 GW σήμερα σε περίπου 24,3 GW έως το 2030. Οι νέες επενδύσεις θα κατευθυνθούν κυρίως σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος των πόρων θα διατεθεί στις υποδομές δικτύων και διανομής. Περίπου το 19% των συνολικών επενδύσεων αφορά τον τομέα Distribution, δηλαδή επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιοποίηση, smart meters και ενίσχυση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (RAB) στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Η ΔΕΗ προβλέπει επίσης επενδύσεις στις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου, επιδιώκοντας να ενισχύσει την παρουσία της σε αγορές όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Το σχέδιο προβλέπει ότι περίπου το 27% των συνολικών επενδύσεων θα κατευθυνθεί σε δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, με έμφαση στις ΑΠΕ και στις ευέλικτες μονάδες παραγωγής.
Το project data centers στην Κοζάνη και η νέα ψηφιακή στρατηγική

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στο νέο project για την ανάπτυξη data centers στην Κοζάνη, το οποίο εντάσσεται για πρώτη φορά επίσημα στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Περίπου το 5% των συνολικών επενδύσεων αφορά τις ψηφιακές υποδομές και τα data centers, με την πρώτη φάση του έργου να προβλέπει campus ισχύος 300 MW έως το 2028 και συνολικό capex περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το έργο θα βασιστεί σε μακροχρόνια συμβόλαια μίσθωσης και παροχής ενέργειας προς hyperscalers και μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους, ενώ στο ίδιο πλαίσιο μέρος των πόρων της αύξησης κεφαλαίου θα υποστηρίξει και επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ψηφιοποίηση, ηλεκτροκίνηση και άλλες νέες δραστηριότητες που συνδέονται με τον ευρύτερο μετασχηματισμό της εταιρείας.

EBITDA 4,6 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,5 δισ. έως το 2030

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, η ΔΕΗ εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA θα αυξηθούν από περίπου 2 δισ. ευρώ το 2025 σε περίπου 4,6 δισ. ευρώ έως το 2030, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 18% για την περίοδο 2025-2030.

Παράλληλα, η εταιρεία προβλέπει σημαντική ενίσχυση της καθαρής κερδοφορίας της. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από περίπου 450 εκατ. ευρώ το 2025 σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ έως το 2030.

Η ΔΕΗ προβλέπει επίσης σταδιακή αύξηση των μερισμάτων προς τους μετόχους, με στόχο το μέρισμα ανά μετοχή να διαμορφωθεί σε περίπου 1,4 ευρώ το 2030, έναντι περίπου 0,6 ευρώ το 2025.

Για το 2026, εκτιμά ότι τα EBITDA θα κινηθούν περίπου στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αναμένονται περίπου στα 700 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί ως στόχο ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA να παραμείνει κάτω από το 3,5x κατά τη διάρκεια της επενδυτικής περιόδου.

Η διοίκηση συνδέει τις προβλέψεις αυτές με την επέκταση του ομίλου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διεθνή ανάπτυξη, στις υποδομές δικτύων και στις νέες δραστηριότητες data centers, που περιλαμβάνονται για πρώτη φορά επίσημα στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: