Επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τα δημοσιεύματα του radar.gr και της «Αξίας», η ΔΕΗ με τα πιο επίσημα χείλη του αρμόδιου Γενικού Διευθυντή της και μάλιστα μέσα στη Βουλή, επισφράγισε την εκτεταμένη χρήση λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ώστε να έχουμε ρεύμα στο δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η χιουμοριστική φράση «lignites (!) for ever» που ακούγεται τόσο στη Χαλκοκονδύλη στα κεντρικά τα ΔΕΗ όσο και στη Βόρειο Ελλάδα βρίσκει την ουσιαστική εφαρμογή της στην αναγκαστική χρήση λιγνιτών υπό τις παρούσες συνθήκες ενεργειακής πανδημίας.
«Τα αποθέματα λιγνίτη είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες κατά το φετινό χειμώνα, όπως καλή είναι και η κατάσταση των λιγνιτικών μονάδων, των υδροηλεκτρικών και των ορυχείων» δήλωσε στη Βουλή ο κ.Δ. Μετικάνης, γενικός διευθυντής λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επάρκεια ισχύος και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μετικάνης ανέφερε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για τα υδροηλεκτρικά και τις λιγνιτικές μονάδες για το φετινό χειμώνα, ώστε να είναι έτοιμες να καλύψουν πιθανές αυξήσεις της ζήτησης. Παράλληλα, τα αποθέματα λιγνίτη είναι σε υψηλά επίπεδα, άρα δεν θα χρειαστούν εισαγωγές από το εξωτερικό.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι «η μονάδα Αγ. Δημήτριος 5 πρόκειται να επιστρέψει στο σύστημα στα τέλη του έτους μετά από ένα διάστημα που βρισκόταν εκτός λειτουργίας για εργασίες αποθείωσης».
Όπως μας είπε παράλληλα, ανώτατο στέλεχος του ΑΔΜΗΕ «σε συνθήκες ισχυρού ψύχους στο διάστημα Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί μέγιστη ισχύς 10.000 Μεγαβάτ και μέγιστη ημερήσια ενέργεια 180 – 190 Γιγαβατωρών για την κάλυψη της ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ότι είναι απαραίτητη η παραγωγή από όλες τις διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα από τις 7 λιγνιτικές μονάδες ισχύος 1800MW (Αγ. Δημήτριος 1-2-3-4-5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 4) που θα πρέπει να θεωρούνται διαθέσιμες».
Για την μονάδα «Πτολεμαΐδα- 5», ο κ. Μετικάνης δήλωσε ότι «θεωρητικά θα μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί υδρογόνο μελλοντικά, όμως σε τι ποσοστό εξαρτάται από την εξέλιξη της τεχνολογίας». Για τη μετατροπή της σε μονάδα αερίου, ο ίδιος δήλωσε ότι καθοριστικός παράγοντας θα είναι η τιμή των ρύπων, ενώ οι σημερινές τιμές του αερίου είναι έκτακτες και δεν μπορεί να γίνει μακροχρόνιος σχεδιασμός με βάση αυτές.
Ηδη από τις 22 Νοεμβρίου «Αξία» και radar.gr με τίτλο «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!» έχουν αποκαλύψει πως «κατ’εξαίρεση λειτουργία για τη λιγνιτική μονάδα Αγ. Δημήτριος 5 της ΔΕΗ θα χορηγηθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επάρκεια της χώρας σε ρεύμα έως το Μάρτιο. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει ζητήματα επάρκειας λιγνίτη στη μονάδα της Μελίτης, εξόρυξης στα ορυχεία της Μεγαλόπολης ενώ υπάρχει και η αποθείωση στη μονάδα του Αγ. Δημητρίου 5».
Επίσης αποφασίζονται μέτρα για την επάρκεια των νερών στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών, αφού ποσότητες βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή.
Τρίτη απόφαση που θα ανακοινωθεί είναι ο μηχανισμός διασφάλισης εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένα και τα προβλήματα επάρκειας που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές χώρες που μας προμηθεύουν συνήθως (Βουλγαρία-Σερβία).
Είχε προηγηθεί επιστολή-καμπανάκι της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ με κοινοποίηση στο ΥΠΕΝ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η λιγνιτική παραγωγή αυτήν την περίοδο. Η απολιγνιτοποίηση πριν την ενεργειακή πανδημία περιόρισε τη συντήρηση λιγνιτικών μονάδων και ανέστειλε και άλλες αποφάσεις όπως απαλλοτριώσεις εκτάσεων για εξόρυξη λιγνίτη, συν το ότι υπήρξε υπερεξόρυξη λιγνιτικών σταθμών, καταπονώντας σε αρκετές περιπτώσεις εξοπλισμό και ορυχεία.
Τέλος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρειάζονται οι ηλεκτροπαραγωγοί, όπως έγινε γνωστό από το ΔΕΣΦΑ με τη ροή ποσοτήτων LNG στη Ρεβυθούσα.