Σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), κατα 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%, μετά τη ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός της Ελβετίας μειώθηκε ραγδαία στο 1,4% τον Μάιο,  μετά από άνοδο τον Απρίλιο. Η ελβετική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ελβετίας θα φτάσει το 1,2% φέτος.

Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η SNB θα αποφάσιζε υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Υπενθυμίζεται ότι η SNB ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Η ελβετική κεντρική τράπεζα εκτιμά στήριξη από τις εξαγωγές, αλλά συνεχιζόμενη πίεση από τη “χαμηλή χρησιμοποίηση του παραγωγικού δυναμικού στη βιομηχανική παραγωγή και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης”, τα οποία είναι πιθανό να συγκρατήσουν τις επενδύσεις.

Όπως σημειώνει το CNBC, στις 14 Ιουνίου, οι αναλυτές της Nomura είχαν χαρακτηρίσει μια πιθανή μείωση ως μια ” ισορροπημένη απόφαση” και είχαν επισημάνει ότι “η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού έχει παραμείνει αδύναμη, γεγονός που είναι πιθανό να αυξήσει την εμπιστοσύνη της SNB ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο μέσο σημείο του στόχου της”.

Διαβάστε ακόμη