Τα παθήματα γίνονται μαθήματα και γι αυτό, μετά το κάζο του Φεβρουαρίου με τις πολυήμερες διακοπές ηλεκτροδότησης σε Αττική και Εύβοια ο ΔΕΔΔΗΕ άρχισε να «τρέχει» ένα πρόγραμμα με σχεδόν 45 επί μέρους έργα που συνολικά θα κοστίσουν 2 δις.

Το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης του δικτύου βέβαια θα ξεκινήσει από το Τατόι λόγω του πυκνού δάσους εκεί, στις αρχές του φθινοπώρου αλλά ήδη τα πρώτα υποστηρικτικά έργα για τις υποδομές του Διαχειριστή ξεκινούν.

Η καταστρεπτική «Μήδεια» του Φεβρουαρίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις αλλά επίσης υπάρχει και η παράμετρος ένταξης έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα ασκεί αυστηρό έλεγχο στην πρόοδο των έργων οπότε η προετοιμασία είναι απαραίτητη.

Τι περιλαμβάνουν τα «πακέτα»

Το πρώτο «πακέτο» έργων ήδη ξεκίνησε και οι υποψήφιοι κατασκευαστές θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές για περίπου 35-37 εργολαβίες (ανάλογα και με πιθανές συμπτύξεις εργολαβιών) μέχρι τις 9 Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται ολιγοήμερη παράταση.

Το πρώτο πακέτο εργολαβιών θα περιλαμβάνει την γενική επιμέλεια συντήρησης μέρους του δικτύου με εργασίες όπως: άμεσες αντικαταστάσεις υλικών που κλέβονται σωρηδόν (μεγάλη μάστιγα οι συνεχείς κλοπές υλικού για το ΔΕΔΔΗΕ), κλαδέματα και – αποψιλώσεις, αποκοπές και  επανασυνδέσεις παροχών, τοπικές ανακαινίσεις δικτύου, επισκευές δικτύου από παρεμβάσεις άλλων ΔΕΚΟ ή κυρίως των Δήμων και των Περιφερειών, άμεσες επισκευές βλαβών που καταγράφονται, προληπτική συντήρηση όταν διαπιστώνεται πως ένα υλικό είναι έτοιμο να βγεί εκτός λειτουργίας και συντηρήσεις των παλαιών ξύλινων στύλων που δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί.

Το δεύτερο πακέτο εργολαβιών περιλαμβάνει νέες ηλεκτροδοτήσεις καταναλωτών και παραγωγών, ενισχύσεις, by pass και παραλλαγές δικτύου καθώς και  αισθητικές αναβαθμίσεις σε κολώνες και σύρματα.

Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο λόγω προϋπολογισμού σύνολο έργων αποτελείται από αντικατάσταση συμβατικών μετρητών ρεύματος στη  Χαμηλή Τάση (δηλαδή στα νοικοκυριά)  με ψηφιακούς (τους αποκαλούμενους και «έξυπνους») μετρητές, την  συντήρηση   εναέριου δικτύου  σε δασικές περιοχές μέχρι να γίνει η υπογειοποίηση που θα κρατήσει τουλάχιστον τρία χρόνια και  την αντικατάσταση υλικού σε κολώνες και εναέρια σύρματα με ανθεκτικότερα.

Η αρχική διάρκεια των εργολαβιών που θα καρποφορήσουν θα είναι 18-24 μήνες αλλά αρκετές από αυτές θα παραταθούν για περίπου ένα χρόνο ακόμη.

Βέβαια η άγνωστη παράμετρος παραμένει ο χρόνος έναρξης των έργων αυτών μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών αφού είναι  σίγουρο πως θα υπάρξει κύμα ενστάσεων και προσφυγών στη Δικαιοσύνη κατά των «νικητών» αλλά αυτό «θα γίνει μέχρι οι εργολάβοι να λύσουν τα προβλήματά τους μεταξύ τους και …πολιτισμένα ανταλλάσσοντας τα κατάλληλα δώρα φιλοφρονήσεων» όπως λέει περιπαικτικά ανώτερο στέλεχος της μητρικής ΔΕΗ που γνωρίζει καλά από διαγωνισμούς και ο νοών νοείτω.

Η μερίδα του λέοντος των έργων θα γίνει σε Αττική (Δήμος Αθηναίων, Καλλιθέα, Πειραιάς, Ελευσίνα, Περιστέρι, Φιλοθέη, Κηφισιά, Χολαργός, Αγ. Παρασκευή και Μεσόγεια από το Μαραθώνα έως το Λαύριο).

Επίσης έργα θα γίνουν στις περιοχές Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και του Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Επιμέρους έργα θα εκτελεστούν και στο 80% της υπόλοιπης χώρας.

Ποιοι έχουν ήδη πάρει εργολαβίες

Ηδη πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε να κατακυρώνει διαγωνισμούς στις υποδομές του:  την εκτέλεση του έργου «Αποκοπές και Επαναφορές Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας λόγω χρέους – Εργασίες σε Μετρητικές Διατάξεις» για  7 Περιοχές της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε το ΔΣ να κατακυρώσει με τη μορφή του  προσωρινού αναδόχου σε:

MECCANICA GROUP Α.Ε. για τις περιοχές Αθήνας (τελικό συμβατικό τίμημα μετά την έκπτωση, συνυπολογιζομένου του δικαιώματος προαίρεσης 50% 1.239.515,54 €) και Μεσογείων (973.495,28 €),

ΓΕΩΡΓΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΙΚΕ για τις περιοχές Πειραιά (803.245,08 €) και Καλλιθέας (1.037.335,20 €)

ΜΗΤΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ για τις περιοχές Περιστερίου (678.440,10 €) και Ελευσίνας (331.623,44 €)

ΤΖΑΜΑΛΗΣ Γ. – PROVISION SUN ENERGY ΜΕΠΕ για την περιοχή Φιλοθέης-Κηφισιάς (904.265,09 €).

Σύμφωνα με το ΔΣ της εταιρίας το συνολικό τελικό συμβατικό τίμημα μετά την έκπτωση, συνυπολογιζομένου του δικαιώματος προαίρεσης 50% ανέρχεται σε 5.967.919,72 €.

Οι συμβάσεις που θα υπογράψει ο ΔΕΔΔΗΕ με τις εταιρείες αυτές, μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα έχουν αρχική διάρκεια 24 μηνών, με το Διαχειριστή να μπορεί να  αυξήσει τη διάρκεια για έναν επιπλέον χρόνο ή να τη μειώσει κατά 8 μήνες, με αντίστοιχη μεταβολή της συμβατικής αμοιβής.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.