Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η DBRS, στο πλαίσιο αντίστοιχων αναβαθμίσεων που έχει κάνει για το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο οίκος αξιολόγησης περιμένει ρυθμούς 1,1% για φέτος, με τις προβλέψεις του αυτές να έχουν αναβαθμιστεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Για το 2024, οι αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους κατά 80 μονάδες βάσης, στο 1,4%, στο πλαίσιο αντίστοιχων υποβαθμίσεων σχεδόν για όλες τις οικονομίες.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της DBRS Morningstar, οι οικονομίες παγκοσμίως έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται υψηλότερα των προβλέψεων στις αρχές του 2023.
Ανάμεσα στις οικονομίες που πέτυχαν μια θετική έκπληξη είναι η αμερικανική, όπου ο οίκος αναβαθμίζει τον στόχο του για την ανάπτυξη της χρονιάς στο 1,1%. Αναβάθμιση περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας γίνεται στις προβλέψεις για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Όμως, οι προβλέψεις για το 2024 υποβαθμίζονται, καθώς η DBRS μεταφέρει χρονικά την οικονομική επιβράδυνση που περίμενε, προειδοποιώντας ότι ο επίμονος δομικός πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιγξη επιβαρύνουν τις προοπτικές.
Συνολικά, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη μόλις 0,5% κατά μέσο όρο για τις χώρες του G7 φέτος και 1% για το 2024.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, μια ήπια ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να έχει περιορισμένες μόνο επιπτώσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών, όμως η DBRS εκφράζει ανησυχίες γιατί βλέπει τον κίνδυνο μιας καθυστερημένης αλλά πιο σοβαρής ύφεσης, εξαιτίας της νομισματικής σύσφιγξης ή κάποιου άλλου σοκ, να αυξάνεται.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οίκος βλέπει τις πιέσεις να μετριάζονται, όμως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει μία πρόκληση, αφού αναμένεται να υποχωρήσει μόνο σταδιακά, καθώς θα φαίνονται οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων.
Η DBRS εκτιμά ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα κάνουν μία παύση για το 2023, με κάποιες ήπιες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική. «Αυτό θα κρατήσει υψηλά το ρίσκο της ύφεσης για το προσεχές μέλλον και οι επιπτώσεις στην απασχόληση ίσως είναι χειρότερες από ό,τι αναμένεται», σημειώνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τον οίκο, τα γεωπολιτικά ρίσκα παραμένουν μία εστία ανησυχίας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πηγή κάποιου σοκ. Αυξημένες είναι και οι ανησυχίες για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, με την DBRS να σημειώνει ότι τα επίπεδα των κεφαλαίων των συστημικά σημαντικών τραπεζών φαίνονται ισχυρά. Όμως, τα λιγότερο διαφοροποιημένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα δεν είναι άτρωτα μπροστά στα περαιτέρω επιτοκιακά σοκ ή στα προβλήματα σε συγκεκριμένους κλάδους και αγορές real estate.