Έξι χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του David Bowie. Ο εμβληματικός τραγουδιστής της ροκ μουσικής, μία από τις πιο επιδραστικές καλλιτεχνικές περσόνες που εμφανίστηκαν ποτέ, έφυγε σαν σήμερα το 2016 νικημένος από τον καρκίνο.

Εκτός από το μουσικό ταλέντο του, την απίστευτη σκηνική παρουσία με τα φανταχτερά κοστούμια και το έντονο μακιγιάζ, έμεινε στην ιστορία και για το διαφορετικό χρώμα των ματιών του: το ένα ήταν ανοιχτό μπλε και το άλλο σκούρο καφέ. Για αρκετά χρόνια αυτή η διαφορετικότητα των ματιών του Bowie είχε εξελιχθεί σε μύθο. Ας δούμε κάποια πράγματα που δεν ξέρουμε αρκετά για εκείνον

 

Ετεροχρωμία ματιών 

Πολλές θεωρίες ακολουθούσαν αυτή την ιδιαιτερότητα του Bowie. Αρκετοί θεωρούσαν ότι προκλήθηκε από ετεροχρωμία, μια κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος έχει δύο διαφορετικά χρώματα ίριδας. Αυτό οφείλεται σε κληρονομικότητα και συνήθως είναι αβλαβές. Στην πραγματικότητα αυτή η πάθηση συναντάται πιο συχνά σε ζώα, κυρίως σε σκύλους, γάτες και άλογα.

Για παράδειγμα, ετεροχρωμία έχει η ηθοποιός Kate Bosworth αλλά και η Mila Kunis, οι οποίες έχουν διαφορετικό χρώμα στα μάτια τους. Στην περίπτωση του David Bowie, η διαφορετικότητα στο χρώμα των ματιών του δεν οφειλόταν σε πάθηση.

Ο πρώτος έρωτας

Η ερωτική ζωή του David Bowie θα απασχολεί επ’ άπειρον. Έχοντας ποθήσει άνδρες και γυναίκες εξίσου, σύντροφος της ζωής του έμελλε να είναι η πανέμορφη Iman. Ωστόσο το 1968, την καρδιά του κλέβει η Αγγλίδα χορεύτρια Hermione Farthingale. Την ερωτεύεται παράφορα, συγκατοικεί μαζί της και η σχέση τους κρατά για παραπάνω από ένα χρόνο. Κάποια στιγμή εκείνη αποδέχεται ένα μικρό ρόλο στο έργο «Το Τραγούδι της Νορβηγίας» ως χορεύτρια. Όταν επιστρέφει από τα γυρίσματα δηλώνει στον David ότι ερωτεύτηκε έναν από τους χορευτές της ταινίας και τελειώνει τη σχέση της μαζί του, ραγίζοντάς του την καρδιά. Το άδοξο τέλος της σχέσης τους εμπνέει το συγκλονιστικό Letter to Hermione (Space Odity, 1969).

Το 2013 ο Bowie εκπλήσσει τους πάντες με την κυκλοφορία ενός νέου single μετά από 10 χρόνια δισκογραφικής σιωπής, το Where are we now?, μία νοσταλγική μπαλάντα που συνοδεύεται από ένα βίντεο κλιπ. Σε αυτό εικονίζεται να φορά ένα T-shirt που αναγράφει m/s Song Of Norway. Ήταν ένα homage στον πρώτο του μεγάλο έρωτα, την Hermione. Λέγεται επίσης ότι μέχρι το 2000 είχε στην κατοχή του όλα της τα γράμματα.

Ο φόβος για τα αεροπλάνα

Μουσικοί που συνόδευαν τον Bowie στις περιοδείες του μαρτυρούν πως το μεγάλο pop είδωλο ανέπτυξε σταδιακά μία φοβία για τα αεροπλάνα. Ο ντράμερ των The Spiders From Mars της backing band του Ziggy Stardust, Woody Woodmansey θυμάται μια πτήση προς Κύπρο όπου το αεροπλάνο χτυπήθηκε από κεραυνό. «Άσπρισε ολόκληρος και λιποθύμησε», ενώ ο πιανίστας Sean Mayers μοιράζεται την ακόλουθη ανάμνηση: «Στο αεροπλάνο καθόμουν δίπλα στον David. Ανακοίνωσαν μία καθυστέρηση. Είχαν ξεμείνει από καύσιμα καθώς άλλαζαν μία από τις μηχανές. Τότε ο David μουρμούρησε “Ω Θεέ μου, αυτό σημαίνει ότι ο πιλότος είναι μεθυσμένος και του σερβίρουν σκέτο καφέ να συνέλθει».

Bowie και τεχνολογία

O David Bowie είχε μεγάλη αγάπη για την τεχνολογία και υπήρξε εξοικειωμένος με το διαδίκτυο ενώ αυτό ήταν ακόμη στα σπάργανα. Κυκλοφορούσε μονίμως με το laptop του και έστελνε mail 2 χρόνια πριν καθιερωθούν ως επίσημος ηλεκτρονικός τρόπος επικοινωνίας. Έμπαινε επίσης σε chat room με το ψευδώνυμο The Sailor για να μπορεί να διαβάσει αυτά που πραγματικά οι άνθρωποι σκέφτονται για εκείνον.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90 είχε καταφέρει να δημιουργήσει μέσω διαδικτύου αυτό που το «The Economist» ονόμασε ως δημιουργική αυτοκρατορία. Εξέπληξε τον κόσμο του μουσικού κατεστημένου κυκλοφορώντας το άλμπουμ του “Hours” στο διαδίκτυο το 1996, ενώ ήδη από το 1999 είχε προβλέψει τη δυσκολία των δισκογραφικών και την αρχική τους τάση να αντισταθούν σε αυτό πριν τελικά ενδώσουν και συγχρονιστούν. Το 1998 λάνσαρε το δίκτυο Bowienet, ένα φορέα υψηλής ταχύτητας Internet που επιβίωσε για 14 ολόκληρα χρόνια.

Bowie και Lennon

Η  αγαπημένη μου ιστορία από όλο το βιβλίο της βιογραφίας του . Τη διηγήθηκε ο ίδιος ο Bowie σε μία διάλεξη στο Κολέγιο Μουσικής του Berklee το 1999. Τους Bowie και Lennon
συνέδεε μια βαθιά φιλία. Κάποια στιγμή είχαν βρεθεί μαζί στο Χονγκ Κονγκ.

«Κατά τη διάρκεια μιας από τις βόλτες μας και ενώ περπατούσαμε σε ένα δρομάκι, ένα παιδί έτρεξε προς το μέρος του John και είπε: “Είσαι ο John Lennon;” και εκείνος είπε “Όχι, αλλά μακάρι να είχα τα λεφτά του”, ατάκα την οποία σφετερίστηκα αμέσως για να τη χρησιμοποιώ κι εγώ. Είναι μεγαλοφυές, ήταν τόσο καλή ιδέα που το παιδί είπε “Συγγνώμη, φυσικά δεν είσαι εκείνος” και έφυγε. Είχα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη μετά από μερικούς μήνες και ήμουν στο Soho, όταν άκουσα πίσω μου μία φωνή: “Είσαι ο David Bowie;”. Τότε είπα “Όχι, αλλά εύχομαι να είχα τα λεφτά του”, “Ψεύτη, θα ευχόσουν να έχεις τα δικά μου λεφτά!”, ήταν ο John Lennon».