Οριστικά νικήτρια στη μάχη για την απόκτηση του συνόλου του πλούσιου μουσικού καταλόγου του αξέχαστου Ντέιβιντ Μπόουι βγήκε η Warner Music Group, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Το ύψος του τιμήματος δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 250 εκατ. δολάρια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Warner θα αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου των μουσικών κομματιών του αείμνηστου μουσικού που απεβίωσε το 2016, σε ηλικία 69 ετών. Μιλάμε για έναν μουσικό κατάλογο 26 άλμπουμ που απλώνονται χρονικά μέσα σε έξι δεκαετίες, περιλαμβάνοντας ακόμη και το τελευταίο άλμπουμ του Μπόουι, το «Τoy» που κυκλοφόρησε μετά το θάνατο του.

Σημειώνεται πως η εταιρεία είχε ήδη καταλήξει σε μια πρώτη συμφωνία με τους κληρονόμους του Ντέιβιντ Μπόουι, βάσει της οποίας είχε αποκτήσει τα δικαιώματα από το μουσικό κατάλογο μεταξύ του 1968 και του 2016. Κρίνοντας, ωστόσο, πως η δημοτικότητα αρκετών τραγουδιών παρέμενε εμπορικά διαχρονική, αποφέροντας σημαντικά έσοδα από το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο, τις διαφημίσεις και τα φιλμ, η Warner ήθελε και πέτυχε να αγοράσει όλο τον μουσικό κατάλογο του καλλιτέχνη.

Μέσα στην τελευταία διετία η μουσική βιομηχανία έχει παρουσιάσει νέα άνθιση χάρη και στα έσοδα που έχει αποφέρει το streaming, με αποτέλεσμα και οι εταιρείες του κλάδου να επενδύουν σε νέες συμφωνίες με καλλιτέχνες, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά προκειμένου να διασφαλίσουν νέο υλικό που θα προσελκύει το κοινό. Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλα ονόματα, όπως ο Μπομπ Ντίλαν, ο Στίβι Νίκς, ο Πολ Σάιμον, η Μαντόνα και οι Aerosmith πέτυχαν νέες παχυλές συμφωνίες για τα δικαιώματα των μουσικών τους καταλόγων.

Η ίδια η Warner Music πέτυχε προ μηνών ένα από τα deal της χρονιάς στον κλάδο, με τη συμφωνία για το επαναλανσάρισμα του συνόλου του μουσικού καταλόγου της Μαντόνα, συνολικά 17 άλμπουμ της βασίλισσας της ποπ. Όμως, κυνήγησε με ζέση και τη συμφωνία για τον κατάλογο του Ντέιβιντ Μπόουι, θέλοντας μάλιστα να ανακοινώσει την εξαγορά πριν την 75η επέτειο από τα γενέθλια του, που είναι το ερχόμενο Σάββατο, 8 Ιανουαρίου.