Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα για την παροχή ανοιχτών, ανώνυμων δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου, data.gov.gr.

Πρόκειται για τον επανασχεδιασμό της υπάρχουσας ψηφιακής υποδομής που σκοπό έχει τον εκσυγχρονισμό και τη ριζική ανανέωσή της όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα να παρέχονται άμεσα και με αξιοποιήσιμο τρόπο δεδομένα και πληροφορίες για ερευνητικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.

Η νέα εκδοχή της πλατφόρμας καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ πεδίο δεδομένων, από όλο το φάσμα της δραστηριότητας του δημοσίου από τις μετακινήσεις και μετεωρολογικά δεδομένα μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα.

Η πλατφόρμα είναι δωρεάν, ανοιχτή και τα στοιχεία είναι συγκεντρωμένα σε 38 σειρές δεδομένων ενταγμένες σε 9 θεματικές κατηγορίες, στα πρότυπα του gov.gr.

«Δημιουργείται για πρώτη φορά ένα σημείο συγκέντρωσης (data lake) των δεδομένων του Δημοσίου που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, εναρμονίζοντας διαφορετικές κατηγορίες δεδομένων σε μια ενιαία αρχιτεκτονική για διαχείριση και κατανάλωση» ενημέρωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Η πλατφόρμα προσφέρει όλα τα δεδομένα προς τον πολίτη, τον ερευνητή και την επιχείρηση σε ένα ενιαίο πρότυπο, καθώς παρέχονται μέσω API (Application Programming Interface – Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών).

Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να αναζητήσει στοιχεία και να τα εντάξει εύκολα και αυτόματα σε άλλες πλατφόρμες και εφαρμογές προς εκτίμηση και αξιοποίηση, όπως επιτάσσουν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Έτσι το data.gov.gr ενθαρρύνει την ευρεία αξιοποίηση δεδομένων τα οποία θα αποτελέσουν βάση ανάπτυξης εφαρμογών.

«Η λειτουργία της πλατφόρμας αναβαθμίζει τις προοπτικές της ψηφιακής θέσης της Ελλάδας, επιλύοντας μία ακόμη ψηφιακή εκκρεμότητα τα ανοιχτά δεδομένα συνιστούν παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης του ΑΕΠ και της απασχόλησης και προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η λειτουργία της πλατφόρμας, η οποία παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υλοποιεί και εφαρμόζει την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/1024, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με τον Νόμο 4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.