Πολύ σύντομα, σε λίγες ημέρες για την ακρίβεια, η Data4 ξεκινά τη θεμελίωση του δικού της data center campus που έχει εξαγγείλει στην περιοχή της Αττικής, πλαισιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις υπόλοιπες επενδύσεις Ελλήνων και ξένων παικτών στον τομέα των data centers.
Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση της επένδυσης που εξήγγειλε η γαλλική εταιρεία τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Platform Global 2024. Το data center campus της Data4 θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Παιανίας, στην Ανατολική Αττική, μια επένδυση που αναμένεται να ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η εταιρεία, η εν λόγω επένδυση αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος επέκτασης ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2030, που απώτερο στόχο έχει να καταστήσει την Data4 τον κορυφαίο πάροχο data centers στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Data4 διατηρεί επίσης παρουσία σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία και η είσοδός της και στην ελληνική αγορά των data centers ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο.
Η Ελλάδα κόμβος συνδεσιμότητας και δεδομένων
Η δεδομένη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι ουσιαστικά μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, είναι αυτή που την μετατρέπει σε πραγματικό κόμβο για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Αποτέλεσμα της γεωγραφικής θέσης είναι και η συνεχής άφιξη καλωδίων δεδομένων, από και προς την Ευρώπη.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data center αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Μέχρι το 2030, ο αριθμός των data centers στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης ισχύος. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της ισχύος (11 GW) θα πρέπει να αφιερωθεί στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4.
Αν σε αυτή την εικόνα προσθέσουμε την αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες cloud computing και φυσικά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, τότε γίνεται με σαφήνεια η σημασία που αποκτά η χώρα μας.
Το μόνο σύννεφο που φαίνεται να… σκιάζει την παραπάνω την ειδυλλιακή εικόνας είναι οι μεγάλες απαιτήσεις ενέργειας, με το ερώτημα να παραμένει αν οι ενεργειακές υποδομές αντέχουν να «σηκώσουν» την τόσο μεγάλη ζήτηση. Γιατί καλά είναι τα κέντρα δεδομένων αλλά για να λειτουργήσουν και να είναι αποδοτικά θα πρέπει να διαθέτουν επάρκεια στην τροφοδοσία τους με ενέργεια.
«Βροχή» επενδύσεων σε data centers
Η Digital Realty, από τις πλέον δραστήριες εταιρείες στον ελληνικό χώρο, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα, με την ταχεία πρόοδο της κατασκευής του data center Heraklion-1, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η συγκεκριμένη κατασκευή σηματοδοτεί την είσοδο της Digital Realty στην αγορά της Μεσογείου.
Το Heraklion-1 είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2025 ενώ αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με τους επερχόμενους κόμβους σε Βαρκελώνη, Ρώμη και Τελ Αβίβ.
Η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα ήδη τρία data centers, το ATH1 (Athens 1), το ATH2 (Athens 2), και το υπερσύγχρονο ATH3 (Athens 3), το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο στη χώρα, ικανό να υποστηρίξει έως και 6.8 MW χωρητικότητας εντός των εγκαταστάσεων έκτασης 8.600 τ.μ.. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Επιπλέον, η εταιρεία κατασκευάζει το ATH4 (Athens 4) το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ΑΤΗ3 και προβλέπεται να προσθέσει επιπλέον 6,8 MW ισχύος και υπολογίζεται να είναι πλήρως λειτουργικό το α’ τρίμηνο του 2026. Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται ένα ακόμη data center στην περιοχή της Αθήνας, το ATH5 (Athens 5).
Η Lancom προσφέρει εξειδικευμένες συνδυαστικές υπηρεσίες cloud, data center, telecoms και κυβερνοασφάλειας με τρία ιδιόκτητα data centers σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που εκτείνεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, με τη συνεργασία της με την Cogent Communications, η Lancom προσφέρει στους πελάτες της λύσεις διασύνδεσης και αυξημένη πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα.
Ειδικότερα, το εμβληματικό για την εταιρεία Balkan Gate Thessaloniki αποτελεί το μεγαλύτερο carrier neutral, Tier III Data Center στη Βόρεια Ελλάδα και είναι απευθείας συνδεδεμένο με τους περισσότερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, καθώς και με παγκόσμιες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές διασύνδεσης με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η γεωστρατηγική θέση του Balkan Gate Thessaloniki, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές της Lancom, τις υπηρεσίες 360 μοιρών που προσφέρει και με έμφαση στις συνέργειες που αναπτύσσονται, προσελκύει πια ξένους παρόχους να κοιτάξουν πιο σοβαρά τη Βόρεια Ελλάδα.
Η επένδυση της Lancom στο Ηράκλειο Κρήτης, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, δημιουργεί επίσης μια δυναμική τηλεπικοινωνιακή διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στόχος της στρατηγικής αυτής επένδυσης είναι να αποτελέσει έναν αποκλειστικά ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και θα προσαιγιαλώνονται στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) του νησιού.
Νέος παίκτης στην αγορά η Data in Scale, θυγατρική της ΔΕΗ, που σε συνεργασία με την DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δημιουργήσει στα Σπάτα μία μονάδα ισχύος 25 MW, το μεγαλύτερο Data Center στα Μεσόγεια. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη επένδυση σαν το επόμενο βήμα της εταιρείας στον χώρο της τεχνολογίας μετά το δίκτυο οπτικών ινών και τις διεθνείς διασυνδέσεις.
Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει συστήσει θυγατρική, την Olympus AI, η οποία θα τρέξει τις εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι κινήσεις των κολοσσών
Ωστόσο, από το ελληνικό… Ελ Ντοράντο των data centers δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι πραγματικοί κολοσσοί του κλάδου. Ξεχωρίζει η απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει ένα συγκρότημα τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, βάζοντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη cloud υποδομών του τεχνολογικού κολοσσού, διασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε επιχειρησιακού επιπέδου υπηρεσίες cloud «χαμηλής καθυστέρησης».
Σύμφωνα με την κα. Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλο της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, η συνήθης διαδικασία για ανάλογα έργα της Microsoft είναι η ολοκλήρωσή τους σε διάστημα 3 έως 4 χρόνων. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα λόγω των καθυστερήσεων που έχουν προηγηθεί.
Η Google από την πλευρά της έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, κάτι που επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 15 χρόνια παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, παρουσία μάλιστα του Έλληνα πρωθυπουργού. Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στη χώρα μας θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 2,2 δισ. ευρώ στην οικονομία ως το 2030, υποστηρίζοντας τη δημιουργία άνω των 19.400 θέσεων εργασίας.
Στις αρχές του 2020 η AWS δημιούργησε το Edge Location στην Αθήνα, φέρνοντας τεχνολογίες όπως το Amazon CloudFront, Lambda@Edge, AWS Shield και AWS WAF, συνδέοντας την Ελλάδα με το παγκόσμιο δίκτυο υποδομής της AWS και βελτιώνοντας την ασφαλή παροχή υπηρεσιών στους πελάτες στη χώρα παραπάνω από 50%. Ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης της AWS με την ελληνική κυβέρνηση, για μια σειρά προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με στόχο να ενισχύσει την καινοτομία στην χώρα, ενώ παράλληλα η εταιρεία άνοιξε και γραφεία στην Αθήνα.
Την περαιτέρω δυναμική επέκταση με νέες επενδύσεις στην Ελλάδα έχει ανακοινώσει και ο ιαπωνικός κολοσσός NTT DATA, που αποτελεί μία από τις 10 κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής στον κόσμο. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνης, διευθύνων σύμβουλος της NTT DATA Ελλάδος, με αφορμή τα νέα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα, στόχος για το ελληνικό παράρτημα είναι να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 15% το 2023 μέσα από την εξυπηρέτηση διεθνών οργανισμών και να γίνει εργοδότης που παρέχει ευκαιρίες καριέρας, δημιουργεί προστιθέμενη αξία και ενισχύει τις τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα με στόχο τους 400 υπαλλήλους μέχρι το 2026. Όπως είχε πει μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντίνης η Ελλάδα «έχει μπει επίσης στο χάρτη των Data Center».