Δεν θα αφήσει τελικά ανεπηρέαστη τη χώρα μας η επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ το περασμένο Σάββατο, για επιβολή δασμών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από 1ης Αυγούστου, ο εμπορικός κόσμος ανησυχεί έντονα.

Παρότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι περιορισμένες, διαφαίνεται ήδη πως μπορεί να πληγούν κατά 20%-25% με τις απώλειες να υπολογίζονται σε μισό δισ. δολάρια το χρόνοπλήττοντας παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδος -ΗΠΑ προβλέπεται πως θα καταστεί ελλειμματικό σε βάρος της χώρας μας, ενώ πολύ μεγαλύτερες αναμένονται να είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις για την Ελλάδα, λόγω κάμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά υπολογίζει ότι στο σημερινό σενάριο της απειλής δασμών 30%, το πρόσθετο κόστος για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές συνολικά μπορεί να ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ ετησίως, αν εφαρμοστούν καθολικά στα 532 δισ. ευρώ των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, ενώ το πραγματικό πλήγμα θα διαφέρει ανά κλάδο σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα.

Οι ανησυχίες αυτές αφορούν τις άμεσες επιπτώσεις, χωρίς να ενσωματώνουν τους κινδύνους από έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί ήπια στάση, αν και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει με αντίμετρα.

Ωστόσο η διαπραγμάτευση παραμένει σε εξέλιξη και το θετικό είναι ότι, αφενός ο Αμερικανός Πρόεδρος «φωτογραφίζει» τα ανταλλάγματα που ζητά -αφήνοντας περιθώρια προσαρμογής- και, αφετέρου, η ΕΕ δεν έχει ακόμα επιβάλει αντίμετρα, αν και έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να ανταποδώσει με μέτρα ύψους 90-95 δισ. ευρώ σε εισαγωγές εμπορευμάτων, υπηρεσιών και τεχνολογίας από τις ΗΠΑ.

Ποιοι πλήττονται πρώτοι

Σε κάθε περίπτωση, αν και η εγχώρια παραγωγή απευθύνεται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, οι πιθανές επιπτώσεις των απειλούμενων δασμών μόνο ευκαταφρόνητες δεν είναι για την χώρα μας. Οι ελληνικές εξαγωγές σε ΗΠΑ, το 2024, κυμάνθηκαν περίπου στα 2,6 δισ. δολάρια και οι αμερικανικές εισαγωγές από Ελλάδα σε περίπου 2,4 δισ. δολάρια, με την Ελλάδα να έχει ήπιο πλεόνασμα 0,2 δολάρια στο εμπόριο αγαθών.

Με δασμό 30%, οι ελληνικές εξαγωγές σε τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και βιομηχανικά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος, πιθανώς μειώνοντας τις εξαγωγές κατά 20-25% και με απώλειες τουλάχιστον 0,5 δισ. δολαρίων. Αυτό θα μετατρέψει το ελληνικό εμπορικό πλεόνασμα σε ελλειμματικό, πλήττοντας ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, αρκετές επιχειρήσεις θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, ειδικά σε φάρμακα και μηχανήματα και άλλες σε εξαγωγές οίνου, αγροτικών προϊόντων και αυτοκινήτων μπορεί να χάσουν μερίδιο αγοράς λόγω αυξημένης τελικής τιμής.

Διαβάστε ακόμη: