Η προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στο δανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας δείχνει ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», ανέφερε η αστυνομία της Κοπεγχάγης σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις ρήξεις των αγωγών Nord Stream 1 και 2 στις 26 Σεπτεμβρίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα διεκπεραιωθούν από κοινού από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και την υπηρεσία ασφάλειας και πληροφοριών της Δανίας.

Βαριά δολιοφθορά

Τα ευρήματα της Δανίας φαίνεται να είναι παρόμοια με εκείνα των Σουηδών εισαγγελέων, οι οποίοι δήλωσαν ότι δύο άλλες τρύπες στους αγωγούς φαίνεται επίσης να προκλήθηκαν από εκρήξεις και ότι η υπόθεση διερευνάται ως πράξη βαριάς δολιοφθοράς.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και έχουν γίνει σημείο ανάφλεξης στην κρίση στην Ουκρανία.

Η αστυνομία της Δανίας δεν μπορούσε να πει πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα.

“Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η διεθνής συνεργασία με π.χ. τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες”, δήλωσε η αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Τα πρώτα υποθαλάσσια πλάνα

 

Διαβάστε ακόμη: