Η διαμάχη για τη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καλά κρατεί, εν αναμονή της νέας γενικής συνέλευσης των μετόχων, αλλά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ο Δημήτρης Μπάκος, που μαζί με τον Γιάννη Καϋμενάκη κατέχουν το 25% της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας, απαντά για πρώτη φορά στο ερώτημα “γιατί ζητάνε νέα γενική συνέλευση μετόχων”.

Σε συνέντευξή με τον τίτλο “Οι Ολλανδοί δεν έχουν πείσει για το σχέδιό τους” στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο κ. Μπάκος ανοίγει τα χαρτιά του και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διοίκηση του κατασκευαστικού ομίλου επισημαίνει: “Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, διοίκηση εταιρείας να έχει προκαλέσει τόσα πολλά ερωτήματα σε τόσο μικρό διάστημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο που αναδείχθηκε καθώς και τα Διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών έχουν τρωτά σημεία που δεν επιτρέπονται. Ορισμένοι έχουν προβλήματα κανονιστικής συμμόρφωσης από πράξεις ή παραλείψεις του παρελθόντος κι άλλοι επιβαρύνονται ανοικτά με ασυμβίβαστα σύγκρουσης συμφερόντων. Το χειρότερο όμως είναι πως δεν φαίνεται να έχουν κανένα σχέδιο για το τι πρόκειται να κάνουν. Ολόκληρος ο σχεδιασμός τους εξαντλήθηκε στην προετοιμασία της ανάληψης της διοίκησης”.

 

Μαζί με τον Δ. Μπάκο στη συνέντευξη εμφανίζεται και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, που συνεργάζεται με τους δύο εφοπλιστές σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα του Ομίλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστηρίζει ότι διαπιστώνονται σοβαρές ενδείξεις υποβάθμισης της ΑΚΤΩΡ και προειδοποιεί ότι “η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χωρίς την ΑΚΤΩΡ δεν είναι η ίδια εταιρεία”.

Στη συνέντευξη αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία απέτυχε να καταθέσει προσφορές σε δύο διαγωνισμούς για έργα της ΕΡΓΟΣΕ ενώ παράλληλα γίνονται απολύσεις εξειδικευμένων στελεχών χωρίς πρόβλεψη για νέες προσλήψεις.

Η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, επισημαίνει ο κ. Μπάκος, δεν φαίνεται να έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας και αποκαλύπτει ότι ανέθεσε σε ειδικούς τεχνοκράτες την κατάρτισή του ενώ επίσης έχει αναθέσει σε “χρηματοοικονομικούς συμβούλους παγκοσμίου φήμης την ανάλυση της σκοπιμότητας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου όπως η φημολογούμενη ώστε διαμορφώσουμε τη στάση μας”.

Σχετικά με την πρόταση αύξησης κεφαλαίου που σχεδιάζεται η απάντηση είναι: “Θα ήταν παράλογο αν είχαμε επενδύσει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, χωρίς να μπορούμε να υποστηρίξουμε την επένδυσή μας. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι ότι η σημερινή διοίκηση, μόλις πριν ένα μήνα καταψήφισε την πρόταση για αύξηση κεφαλαίου και τώρα υποστηρίζει ότι χρειάζεται. Δεν ήξεραν ή ήταν απροετοίμαστοι;”

Επίσης ο κ. Μπάκος απευθύνει ισχυρή προειδοποίηση για τα πρόσωπα που επανέρχονται στη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ή και των θυγατρικών της, λέγοντας: “Επίσης προκύπτει και ένα ακόμα σοβαρό θέμα. Η εταιρία αυτή στο παρελθόν είχε τραυματιστεί. Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), έχει επιβάλλει την ποινή του αποκλεισμού από κάθε έργο που χρηματοδοτεί, για διάστημα 15 μηνών, έως και τον Μάρτιο του 2022. Στο παρελθόν, η εταιρεία είχε εμπλακεί σε έρευνες από OLAF σε Σκόπια, Ρουμανία και ποινικές περιπέτειες σε Αλβανία, Κύπρο. Εκεί θα επιστρέψει; Θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί ποιους επαναφέρουν και υιοθετούν. Αυτά προς το παρόν.”

Στη συνέντευξη ο κ. Μπάκος αποκαλύπτει και ένα άγνωστο περιστατικό. “Ζητήσαμε, λέει, από τον πρόεδρο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να μάθουμε ποια είναι η διοίκηση που τοποθετείται στη σημαντική θυγατρική της, ΑΚΤΩΡ. Αυτή η φυσιολογική και εύλογη ερώτηση από τον μεγαλύτερο μέτοχο, προκάλεσε την απρεπή απάντηση ότι “οι μέτοχοι της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ εξέλεξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αυθημερόν συγκροτήθηκε σε σώμα” και μας παραπέμπουν “για λόγους ισότητας ενημέρωσης έναντι των λοιπών μετόχων στην επίσημη ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ”.

Εμείς φυσικά, δεν είχαμε ζητήσει να μην ενημερώσουν άλλους μετόχους αλλά επισκεφθήκαμε το ΓΕΜΗ και διαπιστώσαμε ότι εμφανίζεται ακόμα η παλιά διοίκηση!”

Παράλληλα, καλεί τους άλλους μετόχους σε… ειλικρίνεια: “Αποφεύγουν να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Ας αρχίσουν από τα βασικά, να πουν τι είναι. Αν είναι παθητικοί μέτοχοι δεν μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία και κεφάλαια όπως αφέθηκε να εννοηθεί αρχικά ως μεγάλο πλεονέκτημα. Εάν είναι μέτοχοι που ασκούν διοίκηση τότε το γεγονός ότι έχουν 30% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μόνον 14,5% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία.”

Απαντώντας στην ερώτηση “τι έχετε να προτείνεται στους άλλους μεγάλους μετόχους”, ο κ. Μπάκος απαντά λέγοντας “Τα μεγάλα προβλήματα χρειάζονται ευρύτερη συναίνεση των μετόχων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Εμείς ανησυχούμε επειδή δεν βλέπουμε να υπάρχει συνεννόηση και αντίθετα γίνονται κινήσεις που οδηγούν στην απαξίωση της εταιρείας.”

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.