search

REAL ESTATE

Cushman & Wakefield: Στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους η Ερμού

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα ενοίκια στον σημαντικότερο εμπορικό δρόμο της χώρας, την Ερμού, η οποία κατατάσσεται στην 14η θέση μεταξύ 92 αντίστοιχων αγορών σε όλο τον κόσμο.

Στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους η Ερμού

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα ενοίκια στον σημαντικότερο εμπορικό δρόμο της χώρας, την Ερμού, η οποία κατατάσσεται στην 14η θέση μεταξύ 92 αντίστοιχων αγορών σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Cushman & Wakefield, ανέβηκε μια θέση, σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο (ήταν 15η).

Το μέσο μίσθωμα στην Ερμού διαμορφώνεται σε 3.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά έτος, μειωμένο 4% σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας, αλλά αυξημένο 6% έναντι του περσινού οικονομικού έτους.

Όπως σχολιάζει σχετικά η Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius, «η επιστροφή στην κανονικότητα, τα βελτιωμένα τουριστικά μεγέθη και τα νέα projects στην αγορά του retail, έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά και αυξημένες προσδοκίες για το μέλλον χωρίς να παραβλέπουμε την επιφυλακτικότητα που επέστρεψε στο προσκήνιο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις».

Cushman & Wakefield: Στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους η Ερμού

Σύμφωνα με την ίδια «τα κεντρικά καταστήματα στις κύριες αγορές απολαμβάνουν μεγάλη ζήτηση ιστορικά στην Ελλάδα», ωστόσο, επισημαίνει ότι η πορεία της Ερμού και άλλων εμπορικών δρόμων στις βέλτιστες τοποθεσίες, «δεν εκφράζουν απαραίτητα τον ευρύτερο χώρο του λιανικού εμπορίου και το σύνολο των αγορών».

Γεγονός είναι ότι τα μισθώματα στα καταστήματα στην Ελλάδα ακολουθούν ανοδική πορεία μόνον στις πολύ καλές τοποθεσίες, ενώ στις υπόλοιπες παρατηρείται σταθερότητα ή και μείωση, ενώ υπάρχουν και αρκετοί χώροι χωρίς μισθωτή.

Βάσει της έρευνας της Cushman & Wakefield που είναι η πρώτη μετά το 2019 (έχει ξεκινήσει από το 1988) όπως είναι αναμενόμενο η Πέμπτη Λεωφόρος της Νέας Υόρκης έχει ανακτήσει τη θέση της ως ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος στον κόσμο με μέσο μίσθωμα 21.076 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο εμπορικός δρόμος Tsim Sha Tsui στο Χονγκ Κονγκ με 15.134 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος και στην τρίτη θέση, η Via Montenapoleone του Μιλάνου με 14.547 ευρώ ανά τ.μ. ανά έτος, που αναδεικνύεται για πρώτη φορά ο πιο ακριβός εμπορικός δρόμος της Ευρώπης, σκαρφαλώνοντας πάνω από τη New Bond Street στο Λονδίνο και τη Avenue des Champs Élysées στο Παρίσι.

Γενικότερα, σύμφωνα με την προαναφερόμενη μελέτη, τα ενοίκια στις κυριότερες εμπορικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν κατά μέσο όρο 13% στην κορύφωση της πανδημίας και αυξήθηκαν 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη: