Χαμός στη Γαλλία από την εισβολή στα γραφεία 5 μεγάλων τραπεζών στο Παρίσι!

Οι τράπεζες που ελέγχθηκαν για φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ήταν οι Société Générale, BNP Paribas, Exane (θυγατρική της BNP Paribas), Natixis, η βρετανική HSBC.

Οι γαλλικές αρχές δίωξης οικονομικού εγκλήματος, ερευνούν τον ρόλο τους στο σκάνδαλο αποφυγής του φόρου εταιρικών μερισμάτων που επί χρόνια απομυζούσε τα κρατικά ταμεία μιας ντουζίνας χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο της Γαλλίας.

Πρόκειται για τις περιβόητες πρακτικές συναλλαγής μετοχών «cum», στις οποίες ενεπλάκησαν επί χρόνια τραπεζίτες, χρηματιστές, hedge funds, επενδυτικές εταιρείες, διεθνείς εταιρείες ορκωτών λογιστών, δικηγορικά γραφεία και ασφαλιστικές εταιρείες, με απώτερο στόχο την αποφυγή καταβολής των φόρων εταιρικών μερισμάτων στο κράτος και ενίοτε την είσπραξη επιστροφών για φόρους που δεν είχαν καταβληθεί ποτέ!

Αυτού του είδους η φορολογική απάτη ήρθε στο φως για πρώτη φορά το 2018 από μια ομάδα ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η οποία δημοσίευσε τους φακέλους «CumEx-Files».

Ο τίτλος της έρευνας αναφερόταν στη διαπραγμάτευση μετοχών με («cum» στα λατινικά) και χωρίς («ex») μερίσματα. Κατά τις εκτιμήσεις, τα συνολικά ποσά που κλάπηκαν από τα κρατικά ταμεία μέσω της απάτης, σε μια περίοδο 20 ετών, άγγιξαν τα 140 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της διαχρονικής κομπίνας ήταν οι γρήγορες μεταβιβάσεις μετοχών μεταξύ τραπεζών και επενδυτών, κοντά στην ημέρα πληρωμής του μερίσματος.

Απώτερος στόχος, να θολώσει η εικόνα των φορολογικών αρχών για την ιδιοκτησία των τίτλων και να διευκολυνθεί η διεκδίκηση επιστροφών φόρου.

Αξίζει να τονιστεί ότι η έρευνα για τις «τεχνικές» μείωσης των φόρων των εταιρικών μερισμάτων διεξάγεται εδώ και χρόνια στη Γερμανία, καθώς η υπόθεση αποτελεί το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της.

Εκεί οι λεγόμενες συναλλαγές «cum-ex», με την ανοχή των πολιτικών, εκμεταλλεύονταν «παραθυράκια» στη φορολογική νομοθεσία, έτσι ώστε τόσο οι short-sellers όσο και οι πραγματικοί κάτοχοι μετοχών να λαμβάνουν φοροαπαλλαγή για μερίσματα, τα οποία πληρώνονταν μόνο μία φορά.

Μεταξύ των τραπεζών που ενεπλάκησαν στo σκάνδαλο «cum-ex» ήταν οι γερμανικές Deutsche Bank, Commerzbank, Hypovereinsbank, Warburg Bank, η βρετανική Barclays, η γαλλική BNP Paribas, η ελβετική UBS και οι αμερικανικές Bank of America, JP Morgan, Merrill Lynch και Morgan Stanley. Επίσης, η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία του κόσμου, BlackRock και ο κολοσσός ορκωτών λογιστών EY.

Όλη η αφρόκρεμα δηλαδή της διεθνούς του τραπεζικού και παρατραπεζικού χρήματος…

Διαβάστε περισσότερα