Σε ένα επερχόμενο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς του Netflix, «The Crown», μια αμφιλεγόμενη απεικόνιση της πριγκίπισσας Νταϊάνα έχει προκαλέσει συζητήσεις και επικρίσεις, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει να εξοργίσει τη βασιλική οικογένεια.

Στο εν λόγω επεισόδιο η πριγκίπισσα Νταϊάνα, την οποία υποδύεται η Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, συνομιλεί με τον φίλο της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ, όπου συγκρίνει την ημέρα του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο με το να πατάει σε νάρκη.

Ο επίμαχος διάλογος λαμβάνει χώρα καθώς η Νταϊάνα συζητά για τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των θυμάτων ναρκών, τις οποίες υποστήριξε με πάθος μετά την επίσκεψή της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον Αύγουστο του 1997. Αναφέρει τον Κεν Ράδερφορντ, τον ιδρυτή του Δικτύου Επιζώντων Ναρκών, ο οποίος έχασε και τα δύο του πόδια όταν το τζιπ του έπεσε σε νάρκη στη Σομαλία.

Η Νταϊάνα απεικονίζεται να λέει: «Μου είπε ότι κάθε επιζών έχει μια ημερομηνία της ημέρας που πάτησε πάνω στη νάρκη. Είπε: “Η δική μου ήταν στις 16 Δεκεμβρίου 1963”. Εγώ είπα, “Η δική μου ήταν η 29η Ιουλίου 1981 – η ημέρα του γάμου μου”».

Ωστόσο, η βασιλική βιογράφος Ίνγκριντ Σιούαρντ αμφισβητεί αυτή την απεικόνιση και υποστηρίζει ότι η Νταϊάνα δεν θα έκανε ποτέ μια τέτοια σύγκριση. Η Σιούαρντ, η οποία είχε προσωπική γνώση της Νταϊάνα, εξέφρασε την ανησυχία της για τον τρόπο με τον οποίο το «Crown» απεικονίζει τη ζωή και τον θάνατο της Νταϊάνα, υπονοώντας ότι εκμεταλλεύεται τη μνήμη της και επιτρέπει στην εκπομπή να βάλει λόγια στο στόμα της, ανεξάρτητα από το πόσο δυσάρεστα μπορεί να τα βρουν κάποιοι θεατές.

Η Σιούαρντ τόνισε επίσης τη σημασία του έργου της Νταϊάνα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις νάρκες, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένας σκοπός που ήταν αγαπητός στην καρδιά της και είχε αξιοσημείωτη επιτυχία. Οι προσπάθειές της συνέβαλαν στην υπογραφή της Συνθήκης της Οτάβα, η οποία απαγόρευε τις νάρκες, τον Δεκέμβριο του 1997, μόλις τρεις μήνες μετά τον τραγικό θάνατό της.

393106209_855950259526762_5297527346824959088_n

Η έκτη και τελευταία σειρά του «Crown» εμβαθύνει στα γεγονότα γύρω από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1997, μαζί με τον Ντόντι Φαγιέντ και τον σοφέρ τους, Ανρί Πολ. Η σειρά διερευνά την αντίδραση της βασιλικής οικογένειας στην τραγωδία και απεικονίζει τις καλοκαιρινές διακοπές της Νταϊάνα και του Ντόντι στο Σεν Τροπέ πριν από το μοιραίο περιστατικό.

Αν και η σειρά αποφεύγει να αναπαραστήσει την ακριβή στιγμή του θανάτου της Νταϊάνα για λόγους ευαισθησίας, περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες σκηνές με τον πρίγκιπα Κάρολο να συνομιλεί με μια φανταστική Νταϊάνα στην καμπίνα του βασιλικού αεροπλάνου καθώς συνοδεύει τη σορό της από το Παρίσι στο Λονδίνο. Επιπλέον, υπάρχουν σκηνές όπου η Νταϊάνα εμφανίζεται στη βασίλισσα, τις οποίες ορισμένοι κριτικοί έχουν χαρακτηρίσει «φάρσες». Ωστόσο, ο δημιουργός της σειράς Πίτερ Μόργκαν διευκρίνισε ότι η πρόθεση δεν ήταν να παρουσιαστεί η Νταϊάνα ως παραδοσιακό φάντασμα, αλλά να απεικονιστεί η συνεχιζόμενη επιρροή της σε όσους άφησε πίσω της.

Καθώς το «Crown» συνεχίζει να γοητεύει το κοινό με την απεικόνιση ιστορικών γεγονότων και προσώπων, εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τα όρια της καλλιτεχνικής ερμηνείας και της ιστορικής ακρίβειας, ιδίως όταν πρόκειται για την ευαίσθητη απεικόνιση πραγματικών προσώπων, όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Διαβάστε ακόμη: