Η Credit Suisse «παρέβη σοβαρά τις εποπτικές της υποχρεώσεις» στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της σχέσης με τον χρηματοδότη Lex Greensill και τις εταιρείες του, κατέληξε την Τρίτη η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA.

Η έκθεση του ταλαιπωρημένου ελβετικού δανειστή στην Greensill Capital με έδρα το Λονδίνο είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες αποζημιώσεις στους επενδυτές μετά την κατάρρευση της εταιρείας χρηματοδότησης της αλυσίδας εφοδιασμού στις αρχές του 2021.

«Στη διαδικασία της, η FINMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Credit Suisse Group παραβίασε σοβαρά το εποπτικό της καθήκον να εντοπίζει, να περιορίζει και να παρακολουθεί επαρκώς τους κινδύνους στο πλαίσιο της επιχειρηματικής σχέσης με τη Lex Greensill για μια περίοδο ετών», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή, προσθέτοντας ότι επίσης διαπίστωσε «σοβαρές ελλείψεις στις οργανωτικές δομές της τράπεζας» κατά την υπό διερεύνηση περίοδο.

«Επιπλέον, δεν εκπλήρωσε επαρκώς τα εποπτικά της καθήκοντα ως διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων. Η FINMA καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση του ελβετικού εποπτικού δικαίου».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse Ulrich Körner χαιρέτισε το συμπέρασμα της έρευνας της FINMA σε δήλωση την Τρίτη.

«Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την τελική επίλυση του ζητήματος της SCFF. Η ανασκόπηση της FINMA ενίσχυσε πολλά από τα ευρήματα της ανεξάρτητης επανεξέτασης που ξεκίνησε το Συμβούλιο και υπογραμμίζει τη σημασία των ενεργειών που λάβαμε τα τελευταία χρόνια για να ενισχύσουμε την κουλτούρα μας σχετικά με τον Κίνδυνο και τη Συμμόρφωση. Συνεχίζουμε επίσης να εστιάζουμε στη μεγιστοποίηση της ανάκαμψης για τους επενδυτές κεφαλαίων», είπε.

Τον Μάρτιο του 2021, η Credit Suisse έκλεισε τέσσερα ταμεία χρηματοδότησης εφοδιαστικής αλυσίδας σε σύντομο χρονικό διάστημα που σχετίζονται με εταιρείες Greensill. Τα κεφάλαια διανεμήθηκαν σε ειδικευμένους επενδυτές με τεκμηρίωση πελατών που υποδηλώνει χαμηλό κίνδυνο και η έκθεση των πελατών ήταν περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή του κλεισίματος.

Το έπος του Greensill ήταν ένας βασικός λόγος πίσω από τη μαζική αναθεώρηση της Credit Suisse στις λειτουργίες διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης, παράλληλα με την κατάρρευση της Archegos Capital.

Η Credit Suisse τόνισε ότι, από τον Μάρτιο του 2021, έχει προχωρήσει σε αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά στελέχη, έχει εφαρμόσει πειθαρχικά μέτρα και ένα νέο παγκόσμιο μοντέλο λογοδοσίας, έχει αυξήσει την εποπτεία διακυβέρνησης και ενισχύει τους ελέγχους μεταφέροντας την εποπτεία κινδύνου σε μια ειδική τμηματική λειτουργία διαχείρισης κινδύνου.

Η FINMA ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διέταξε διορθωτικά μέτρα και άνοιξε τέσσερις διαδικασίες επιβολής εναντίον πρώην διευθυντών της Credit Suisse.

Διαβάστε περισσότερα