Η Credit Suisse  ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανό να σημειώσει ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η πιο αυστηρή νομισματική πολιτική πιέζουν τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.

Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα είπε ότι η γεωπολιτική κατάσταση, η “αυστηρή” νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ως απάντηση στον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και η χαλάρωση των μέτρων τόνωσης της Covid-19 είχαν προκαλέσει «συνεχιζόμενη αυξημένη αστάθεια της αγοράς, αδύναμες ροές πελατών και συνεχής απομόχλευση πελατών, ιδίως στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού».

Η Credit Suisse είπε ότι παρά τα έσοδα από τις συναλλαγές που επωφελήθηκαν από την άνοδο της αστάθειας, ο αντίκτυπος αυτών των συνθηκών, σε συνδυασμό με τα «συνεχιζόμενα χαμηλά επίπεδα των κεφαλαιαγορών» και τη διεύρυνση των πιστωτικών περιθωρίων, έχουν «συμπιέσει τη χρηματοοικονομική απόδοση» της επενδυτικής τράπεζας τον Απρίλιο και αυτό είναι «πιθανόν να οδηγήσει σε ζημιά για αυτό το τμήμα καθώς και ζημία για τον Όμιλο το δεύτερο τρίμηνο του 2022».

Τα σκάνδαλα

Η Credit Suisse βρίσκεται σε μια “δύνη” σκανδάλων τα τελευταία χρόνια με  αποτέλεσμα ορισμένοι εκ των μετόχων να ζητούν αλλαγή ηγεσίας. Ο πρόεδρος Axel Lehmann είπε στο CNBC τον Μάιο, ωστόσο, ότι ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein έχει την πλήρη υποστήριξή του για να συνεχίσει την «ανοικοδόμηση» της εταιρείας. Ο Gottstein ανέλαβε τα ηνία το 2020 μετά την παραίτηση του προκατόχου του Tidjane Thiam όπου είχε μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η τράπεζα ανέφερε καθαρή ζημία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ανακοίνωσε ανασχηματισμό της διοίκησης καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει δικαστικά έξοδα που σχετίζονται με την κατάρρευση του hedge fund “Archegos”.