Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) σχεδιάζει να διεξαγάγει έρευνα σε μια τοπική μονάδα της Ελβετικής τράπεζας Credit Suisse για να διαπιστώσει εάν χειρίστηκε σωστά την παρακολούθηση πλούσιων πελατών της αφού τουλάχιστον ένας εξ αυτών κατηγορήθηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναφέρει το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι από την αρχή της Σιγκαπούρης θα εξετάσουν έγγραφα και θα μιλήσουν με το προσωπικό τόσο από την Credit Suisse όσο και από άλλες τράπεζες εντός των επόμενων εβδομάδων, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ωστόσο, οι MAS και Credit Suisse δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.

Η αστυνομία της Σιγκαπούρης συνέλαβε 10 αλλοδαπούς τον Αύγουστο, καθώς ο ασιατικός οικονομικός κόμβος ερευνά μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ύποπτης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με περιουσιακά στοιχεία αξίας $2 δισ. -από μετρητά έως και κοσμήματα- που κατασχέθηκαν.

Η τοπική μονάδα της Credit Suisse θα είναι μεταξύ των τραπεζών που σχεδιάζει να εξετάσει η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης για να διαπιστώσει εάν χειρίστηκαν σωστά την υπόθεση. Ένας από τους υπόπτους, ο Vang Shuiming, κατείχε 92 εκατομμύρια δολ. Σιγκαπούρης στην Ελβετική τράπεζα, τον μεγαλύτερο γνωστό λογαριασμό μέχρι στιγμής στην υπόθεση. Ο Vang είχε επίσης τραπεζικούς λογαριασμούς με άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Bank Julius Baer, όπου είχε 33 εκατ. δολ. Σιγκαπούρης, καθώς και της United Overseas Bank Ltd. και της τοπικής μονάδας της RHB Bank Bhd., σύμφωνα με ένορκες βεβαιώσεις της αστυνομίας. Οι άλλες κατηγορίες του Vang περιλαμβάνουν πλαστογραφία τραπεζικού εγγράφου για να εξαπατήσει τη Citibank Singapore Ltd.

Δεν είναι σαφές ποιες άλλες τράπεζες θα υπόκεινται σε έλεγχο MAS, η οποία θα μπορούσε να εξετάσει ποιες κόκκινες σημαίες υψώθηκαν εσωτερικά και πότε κατατέθηκαν οι λεγόμενες αναφορές ύποπτων συναλλαγών, πρόσθεσαν οι άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη: