Η Credit Suisse έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη βελτίωση του τμήματος διαχείρισης κινδύνων και στην αναθεώρηση της συμμόρφωσης υπό το φως μιας σειράς σκανδάλων, παρά τις δηλώσεις του CEO της τράπεζας για “περιβάλλον προκλήσεων”.

Σκοπός της τράπεζας είναι να δείξει κάποια σημάδια προόδου προς την εξυγίανση.  Η ταλαιπωρημένη Ελβετική Τράπεζα προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι πιθανό να σημειώσει ζημιά για το δεύτερο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πιέζουν τον ισολογισμό της.

Η προειδοποίηση, ωστόσο, έρχεται μετά από μια σειρά σκανδάλων και ατυχιών στην τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωσε καθαρές ζημιές για το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς συνέχισε να αντιμετωπίζει δικαστικά έξοδα σχετικά με την κατάρρευση του hedge fund “Archegos”. Σε εκδήλωση με τίτλο “Investor Deep Dive” ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, Thomas Gottstein τόνισε ότι “παρά το απαιτητικό περιβάλλον της αγοράς, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εκτέλεση του στρατηγικού μας σχεδίου κατά τη διάρκεια του μεταβατικού έτους 2022 και στην ενίσχυση της κουλτούρας κινδύνου μας – καίριας σημασίας, παραμένοντας κοντά στους πελάτες μας” και συμπλήρωσε ότι “ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να οδηγούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τράπεζας, ο οποίος είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός ισχυρού, επεκτάσιμου και ευέλικτου οργανισμού που είναι κατάλληλος για το μέλλον”.

Στην παρουσίασή της στους επενδυτές, η τράπεζα περιέγραψε πώς η κατάρρευση του Archegos τόνισε τις αδυναμίες του τομέα διαχείρισης κινδύνων, όπου «η βιωσιμότητα του αποτελέσματος απέκλινε από την ιστορική απόδοση».

Αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς πώς έχει επανεξετάσει το συνολικό προφίλ κινδύνου της για να μειώσει την έκθεση σε περιοχές υψηλότερου ρίσκου της αγοράς. Η Credit Suisse πρότεινε επίσης σχέδια για εξοικονόμηση κόστους 200 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (209,1 εκατομμύρια δολάρια) σε καθένα από τα έτη 2022 και 2023 με τη χρήση τεχνολογίας, με άλλα 400 εκατομμύρια φράγκα μεσοπρόθεσμα.

Τα σκάνδαλα

Μια σειρά σκανδάλων οδήγησε ορισμένους μετόχους να ζητήσουν αλλαγή ηγεσίας μόλις δύο χρόνια από τότε που ο Gottstein ανέλαβε την εξουσία από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Tidjane Thiam, ο οποίος παραιτήθηκε. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Axel Lehmann είπε στο CNBC τον Μάιο ότι ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein έχει την πλήρη υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου για να συνεχίσει την «ανοικοδόμηση» της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, εχθές, η Credit Suisse και ένας πρώην υπάλληλος κρίθηκαν ένοχοι από το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο της Ελβετίας ότι απέτυχαν να αποτρέψουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από βουλγαρική συμμορία διακίνησης κοκαΐνης μεταξύ 2004 και 2008.