Την ώρα που η κυβέρνηση με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, να βγει από την εσωστρέφεια που έφερε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και να δώσει το σύνθημα φυγής προς τα εμπρός, η αγορά και το χρηματιστήριο καλείται να δείξει και να «ερμηνεύσει» τις εξελίξεις με το δικό του, πολλές φορές καίριο και αλάνθαστο τρόπο.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αποτελώντας μια μικρή, ρηχή και περιφερειακή χρηματιστηριακή αγορά, έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τις πολιτικές εξελίξεις και πολύ συχνά άγεται και φέρεται πανεύκολα, ανάλογα με την (πολιτική) επικαιρότητα και όχι ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα και τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών.

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, όμως η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. και η ελληνική οικονομία ευρύτερα παραμένει αρκετά και υπέρ το δέον… κρατική, πολλές εισηγμένες έχουν μεγάλη εξάρτηση από το δημόσιο, οι διοικήσεις κάποιων διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση (βλέπε ΔΕΗ), ενώ λείπουν από την αγορά κλάδοι – σηματωροί, όπως επιχειρήσεις τουρισμού, τροφίμων, φαρμακευτικές, ή λιανικού εμπορίου που θα μπορούσαν να τραβήξουν το… κάρο με πιο επενδυτικά και θεμελιώδη κριτήρια.

Όπως και κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου όπου ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το 4,77% της αξίας του και ο τραπεζικός δείκτης το 8,36%, έτσι και στις δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, η ευρύτερη νευρικότητα, το μούδιασμα και οι αυξημένες ρευστοποιήσεις, εν πολλοίς οφείλονται στην ανησυχία για τη διατάραξη της κυβερνητικής «ειρήνης».

Βεβαίως, χθες η «βουτιά» του Χ.Α. στο -1,85% που έφερε το Γ.Δ. σε νέα χαμηλά τριάμισι μηνών, οφείλεται και στην κατακόρυφη αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, μετά την αλλαγή… πίστας από την πλευρά της Ρωσίας που βάζει στο «παιχνίδι» ξανά την πυρηνική απειλή, ύστερα από τα χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας.

Όμως, όλες οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν πολύ μικρότερη πτώση από το Χ.Α., με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί μόλις κατά 0,45%, κάτι που πιστοποιεί ότι η συντριβή της ελληνικής αγοράς οφείλεται, εν πολλοίς (και) στις πολιτικές εξελίξεις.

Μόνο το διήμερο αυτής της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί άνω του 2,50%, ενώ στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει αθροιστικές απώλειες 4,49%, με τον τραπεζικό δείκτη στο -6,72%.

Μάλιστα, υπάρχουν μετοχές όπως η Εθνική που υποχωρούν κοντά στο 10% το πενθήμερο, ενώ μεγάλες ήταν οι πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές, με τη Metlen να πέφτει σε χαμηλά 17 μηνών μετά το -4,89% χθες και τη ΔΕΗ να υποχωρεί κατά 4,97%!

Η… κατάρα της δεύτερης τετραετίας

Μολονότι το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες είναι πολύ μικρό – σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα – η αγορά και οι επενδυτές – κυρίως οι ξένοι αλλά και οι εγχώριοι – ζυγίζουν στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους τα ευρύτερα δεδομένα, όπως και το αν μια κυβέρνηση δύναται να διεκπεραιώσει μεταρρυθμίσεις και άλλα δύσκολα projects που έχει αναλάβει.

H κυβέρνηση Μητσοτάκη, μπορεί να μην έχει σοβαρό αντίπαλο (ακόμα) από έτερη πολιτική δύναμη, όμως οι φυγόκεντρες τάσεις που διαμορφώνονται στο κόμμα εξ αρχής της δεύτερης τετραετίας, είναι πολλές και κλιμακώνονται, φέρνοντας αμηχανία και μεγάλη ανησυχία ακόμη και σε φίλιες μιντιακές δυνάμεις.

Η… κακοδαιμονία και η «κατάρα» της δεύτερης τετραετίας που νομοτελειακά «χτυπάει» (όλες) τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, ξεκίνησε από τον κακοσχεδιασμένο και με αλαζονικά κριτήρια δημιουργημένο κυβερνητικό σχηματισμό που έγινε το καλοκαίρι του 2023, απόρροια του οποίου ήταν μέσα σε στο πρώτο δίμηνο να «ξηλωθούν» δύο υπουργοί, αρκετές (αχρείαστες) αλλαγές, παραιτήσεις βουλευτών αλλά κυρίως, μεγάλες αρρυθμίες στη λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης και «κάψιμο» μεγάλου πολιτικού κεφαλαίου.

Η διαγραφή Σαμαρά

Στην τωρινή συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη εσωκομματική κρίση όχι μόνο από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή τον Ιούλιο του 2019, αλλά από τότε που εξελέγη αρχηγός του κόμματος, ήτοι τον Ιανουάριο του 2016.

Η τολμηρή και αποφασιστική κίνηση διαγραφής ενός πρώην πρωθυπουργού, νομοτελειακά φέρνει νέους τριγμούς σε όλο το «σώμα» της Νέας Δημοκρατίας, αν και σε αυτή τη φάση – και δεδομένης της αρχιτεκτονικής της εξέλιξης αυτής – ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να παραμένει απόλυτος κυρίαρχος, καθώς δεν προκάλεσε αυτός την κλιμάκωση των γεγονότων.

Η χθεσινή πτώση του Χ.Α. πιθανότατα οφείλονταν περισσότερο στο γεωπολιτικό ρίσκο, όμως τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο έφτασε να «βουτάει» έως 1,58% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ πολλά blue chips και τράπεζες δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις που έφτασαν έως το 4%.

Ήταν κάτι παραπάνω από σαφές στους επαγγελματίες της αγοράς, ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν οφείλονταν στα τρέχοντα οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα, αλλά στην ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις.

Με λίγα λόγια, αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να κινηθούν αμυντικά και να «κλειδώσουν» θέσεις σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.

Η εμφάνιση στο Bloomberg

Κατόπιν, η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα εκδήλωσης του Bloomberg στην Αθήνα ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και αυτές θα γίνουν το 2027 λειτούργησε κατευναστικά, περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες, με την αγορά να μαζεύει μερικώς, όμως πολλά «χαρτιά» έκλεισαν με σημαντικές ζημιές.

Ο Γενικός Δείκτης τη Δευτέρα έχασε το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων την ώρα που μεγάλες μετοχές καταποντίζονταν έως 4%, ενώ χθες κατρακύλησε έως τις 1.359,95 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 2,33%, για να κλείσει τελικώς στις 1.366,72 μονάδες με απώλειες 1,85%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων τριάμισι μηνών, καθώς χαμηλότερα είχε κλείσει στο ξεπούλημα των αρχών Αυγούστου όταν (στις 5/8) είχε κλείσει στις 1.341,23 μονάδες.

Η ΔΕΗ, που ανέκαθεν θεωρούνταν «κυβερνητικό» χαρτί, χθες καταποντίστηκε, όπως προαναφέρθηκε κατά 4,97% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε όλη τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όμως έχει ενδιαφέρον η συμπεριφορά της στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αρχικά έφτασε να υποχωρεί άνω του 2% όταν κατήλθε στα 11,72 ευρώ, όμως μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο Bloomberg ανέκτησε δυνάμεις κλείνοντας με θετικό πρόσημο (+0,17%).

Σε πολλές περιπτώσεις, η μετοχή της ΔΕΗ είναι το… ανεπίσημο γκάλοπ της αγοράς, μια άτυπη σφυγμομέτρηση για το που πάει το πράγμα.

Μένει να δούμε αν το χθεσινό -4,97% που γκρέμισε τη μετοχή στα 11,47 ευρώ, οφείλεται πρωτίστως στις μεγάλες ανησυχίες που «γεννούν» οι γεωπολιτικές εξελίξεις και νομοτελειακά επηρεάζουν καταλυτικά πρωτίστως τον κλάδο της ενέργειας, ή αν οφείλεται σε ανησυχίες που άπτονται της εγχώριας πολιτικής κατάστασης…

Σε κάθε περίπτωση, η βάση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η αγορά παραμένει μουδιασμένη από τις εξελίξεις, οπότε με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα και σε ποιο βαθμό θα δείξουν και θα πιστοποιήσουν τη φυγή προς τα εμπρός και την αλλαγή ατζέντας.

Βεβαίως υπάρχει μπροστά η ψήφιση του προϋπολογισμού και κατόπιν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα είναι τα κρίσιμα τεστ για την κυβέρνηση, όμως η χρηματιστηριακή αγορά να «μιλάει» και θα δείχνει καθημερινά που πάει η κατάσταση.

Η αγορά λοιπόν, πρωτύτερα από αυτές τις διεργασίες θα δείξει και θα μαρτυρήσει προς τα που κατευθύνεται η κατάσταση.

Πάντως, η δήλωση του πρωθυπουργού στο βήμα του Bloomberg, φαίνεται να αντιπροσωπεύει το (συντριπτικά) μεγαλύτερο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας, της κοινωνίας και της αγοράς ευρύτερα:

Η δουλειά μου είναι να κοιτάζω μπροστά, στο μέλλον. Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε αυτούς τους πολυτάραχους καιρούς, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα.

Διαβάστε ακόμη: