Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμώξεων με κύριο θέμα την επαναφορά του μέτρου της μάσκας στα νοσοκομεία και στις μονάδες φιλοξενίας ατόμων με προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

Θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες.
Θα δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων.
Σύσταση για καθολική (υποχρεωτική) εφαρμογή της χρήσης μάσκας στις μονάδες υγείας (θα αποφασίζει η Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου εάν υπάρχει κάποιος λόγος εξαίρεσης).

Προβληματισμό προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες λοιμώξεις που «κυκλοφορούν» το τελευταίο διάστημα, κάτι που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης -σήμερα Πέμπτη- της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, επί τάπητος φαίνεται ότι έχουν τεθεί ενδεχόμενη απόφαση για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας στις δομές υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α.), αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών κατά του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας καταργήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου μαζί με την υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ από τους εργαζόμενους που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλεπόταν μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που ήταν σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και τους ασθενείς που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού φέρνει εκατοντάδες νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία, που ξεπερνούν τις 1.300 εβδομαδιαίως, ενώ οι επιστήμονες που μελετούν τα μαθηματικά μοντέλα της διασποράς της νόσου «βλέπουν» αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων εντός του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή τα εμβολιαστικά ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου είναι στη χώρα μας περίπου 250.000, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 170.000 χιλιάδες εμβολιασμοί κατά της COVID-19.

Διαβάστε ακόμη: