Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οπως προκύπτει από αυτά, η πανδημία Covid-19 «έσβησε» 22 εκατ. θέσεις εργασίας στις πλούσιες χώρες.

O OOΣΑ προειδοποιεί ακόμη για την ταχεία αύξηση του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι η απασχόληση δεν θα ανακάμψει στα επίπεδα που βρισκόταν προ-πανδημίας πριν από το 2023.

Η πανδημία αύξησε το 2020 τους ανέργους στις χώρες του ΟΟΣΑ

Όπως τονίζεται στην έκθεση «η ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε αρκετές νέες θέσεις εργασίας ώστε να επανέλθουν τα επίπεδα απασχόλησης σε αυτά που ήταν πριν την πανδημία στις περισσότερες χώρες – μέλη του Οργανισμού».
Πιο αναλυτικά, η πανδημία αύξησε το 2020 τους ανέργους στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά πάνω από 8 εκατομμύρια, ενώ άλλα 14 εκατομμύρια πολίτες δεν αναζητούν καν εργασία αυτή τη στιγμή.

Στα τέλη του 2020, ο αριθμός των ανέργων για πάνω από έξι μήνες ήταν υψηλότερος κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας. Ο αριθμός αυτός συνέχισε να αυξάνεται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και, όπως εκτιμάται στην έκθεση του Οργανισμού, επηρεάζει δυσανάλογα τις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Αύξηση προσλήψεων 

Η έρευνα δημοσιεύεται σε μία στιγμή που παρατηρείται σημαντική αύξηση των προσλήψεων σε πολλές μεγάλες οικονομίες, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις ελλείψεις προσωπικού.

Από άλλη έρευνα της KPMG και της IHS Markit προκύπτει ότι οι αυξήσεις στους πρώτους μισθούς βρέθηκαν τον περασμένο μήνα σε υψηλό επταετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι νέοι, καθώς και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Το 2020, οι ώρες που πληρώθηκαν σε εργαζομένους μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 28% στις ανεπτυγμένες οικονομίες – ποσοστό υψηλότερο κατά 18% σε σχέση με τις πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.