Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας βυθίζεται η χώρα με την μετάλλαξη Δέλτα να «σαρώνει» και να βρίσκεται παντού με αποτέλεσμα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να πληθαίνουν!

Την ίδια ώρα που ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει περιοριστεί κάτω από τις 30.000 ημερησίως και η κινητικότητα των πολιτών προς τις τουριστικές περιοχές έχει εντείνει τη διασπορά του κορωνοϊού, το μεγάλο στοίχημα των υγειονομικών αρχών είναι η επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας πριν νέο κύμα ασθενών κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η αναφορά που έκαναν χθες τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης όσο και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος στους υγειονομικούς προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σαφής και κατηγορηματικός ήταν ο κ. Κοντοζαμάνης, λέγοντας πως «είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας και τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα στη διαχείριση της πανδημίας. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι πράγματι το μικρό ποσοστό των υγειονομικών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα το κάνει (…) Ο Νόμος θα εφαρμοστεί».

Επικρατεί πλήρως η μετάλλαξη «Δέλτα» – Αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προς το παρόν «αμύνεται» ικανοποιητικά μπροστά στη σαρωτική επέλαση από την μετάλλαξη «Δέλτα», ωστόσο κρίνεται αναγκαία αυτή τη στιγμή η θωράκιση και η προετοιμασία του απέναντι, αφενός στην αύξηση των κρουσμάτων και αφετέρου στο στοίχημα της εξυπηρέτησης και των υπολοίπων non-Covid νοσημάτων.

Την αυξανόμενη πίεση καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο κ. Γώγος, σύμφωνα με τα οποία οι νοσηλευόμενοι ασθενείς φτάνουν πλέον τους 1.872, ενώ σε ΜΕΘ -όπου το τελευταίο 10ήμερο σημειώθηκε αύξηση κατά 29,44%- βρίσκονται 299.

Έτσι, η κάλυψη των απλών κλινών COVID στην επικράτεια ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 41% και των ΜΕΘ-COVID σε 60%.

Επικρατεί πλήρως η μετάλλαξη «Δέλτα» - Αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ

Το τελευταίο 24ωρο, πάντως, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά τέσσερις (286 χθες), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 276, ενώ καταγράφηκαν και 20 νέοι θάνατοι. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι 166 πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση, αφενός στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα που αυτή τη στιγμή κυρίως νοσούν και μπαίνουν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν άμεσα, και αφετέρου σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους να κάνουν τεστ και να τηρούν τους κανόνες προστασίας για να μη μεταφέρουν τον ιό στις ηπειρωτικές ζώνες.

Σύμφωνα, τέλος, με τη γονιδιωματική ανάλυση που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 σε 1.011 δείγματα της περιόδου 28 Μαΐου – 08 Αυγούστου, τα 950 δείγματα αφορούσαν στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος και από αυτά τα 868 ήταν στελέχη της παραλλαγής «Δέλτα», με το σχετικό ποσοστό επικράτησης να ανέρχεται πλέον στο 89%.

Σε τυχαία δειγματοληψία για το 15ήμερο από 19/07 – 01/08, μάλιστα, η επικράτηση του εν λόγω στελέχους έφτασε στο 100% στις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.