Τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, η Country Garden, αντανακλώντας την ευρύτερη αδυναμία του κλάδου του real estate στη χώρα, επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές-ρεκόρ ύψους 48,9 δισ. ρενμίμπι, ήτοι 6,7 δισ. δολαρίων, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, που ουσιαστικά ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες απώλειες της.

Ο όμιλος που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο σχετικά ασφαλής σε σχέση με έτερες κινεζικές εταιρείες του κλάδου παρουσίασε επίσης ζημιές ύψους 6,7 δισ. ρενμίμπι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, μετά από ένα θετικό πρώτο τρίμηνο για το 2022 με έστω και χαμηλά κέρδη ύψους 612 εκατ. ρενμίμπι.

Το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ήταν ζημιογόνο, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του αυξήθηκαν και μάλιστα σε ποσοστό 39%, στα 226 δισ. ρενμίμπι. Όμως, η εταιρεία παραδέχτηκε πως δυσκολεύτηκε να πετύχει μια ισορροπία μεταξύ των επιπέδων των πωλήσεων και των τιμών, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως κάποια ακίνητα διατέθηκαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρέη της έχουν διογκωθεί σημαντικά. Μάλιστα, μόλις χθες η διοίκηση ζήτησε από ομολογιούχους τους μια περίοδο χάριτος 40 ημερών για την αποπληρωμή ομολόγου ύψους 3,9 δισ. ρενμίμπι, καθώς παραδέχτηκε αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.

Η εταιρεία σχεδίαζε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να αντλήσει επιπλέον 300 εκατ. δολάρια από τις αγορές, όμως αναγκάστηκε να αναβάλει τη διαδικασία σχεδόν… το τελευταίο λεπτό. Σήμερα, ωστόσο, ανακοίνωσε πως θα εκδώσει νέες μετοχές συνολικής αξίας 270 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ, καθώς η μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της περιοχής, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών της.

Διαβάστε ακόμη: