Το Coffee Caye είναι ένα ακατοίκητο νησάκι, στη θάλασσα της Καραϊβικής, που μετά βίας φαίνεται στον χάρτη.
Βρίσκεται απέναντι από την Πόλη του Μπελίζ, με τους ντόπιους να λένε ότι πήρε το όνομά του επειδή έχει σχήμα κόκκου καφέ.
Το νησί αυτό αγοράστηκε από επενδυτές και crowdfunders, με τη φιλοδοξία να μετατραπεί σε κράτος υπό το όνομα «Principality of Islandia» (κυριολεκτικά «το Πριγκιπάτο της Νησοχώρας»), το οποίο θα έχει τη δική του σημαία, κυβέρνηση και εθνικό ύμνο.
Πρόκειται για το νεότερο «μικροέθνος» στον κόσμο, δηλαδή μια οντότητα που υποστηρίζει ότι είναι ανεξάρτητη αλλά δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα από τη διεθνή κοινότητα.
Πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα
Ο Μάρσαλ Μάγιερ, συνιδρυτής του Let’s Buy an Island, ξεκίνησε αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ έτσι ώστε να αγοραστεί το νησί μέσω crowdfunding.
Η προσπάθειά του στέφθηκε με επιτυχία αφού κατάφερε να μαζέψει πάνω από 250 χιλιάδες δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και έτσι να αγοράσει το Coffee Caye.
Μαζί με τον άλλο συνιδρυτή, Γκάρεθ Τζόνσον, συμφώνησαν ότι κάθε μερίδιο στο νησί θα κόστιζε 3.250 δολάρια.
Μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει πάνω από 100 μερίδια.
Αν και οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν πολλά μερίδια, κάθε άτομο δικαιούται μόνο μια ψήφο στις αποφάσεις για το νησί – μια «δημοκρατική διαδικασία» όπως την περιγράφουν οι δύο συνέταιροι.
Προτού καταλήξουν στο Coffee Caye, είχαν βρει και άλλα νησάκια προς πώληση στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Ιρλανδία και τον Παναμά.
Προτίμησαν, όμως, αυτό το μικρό νησί απέναντι από το Μπελίζ για το τοπικό του κλίμα, την εύκολη πρόσβαση και την καλή του τιμή.
Το νησί αγοράστηκε αντί του ποσού των 180.000 δολαρίων, μαζί με φόρους.
Θεωρείται ότι είναι το πρώτο νησί παγκοσμίως που αγοράστηκε μέσω crowdfunding.
Οι επενδυτές και το μέλλον του νησιού
Το Πριγκιπάτο της Νησοχώρας έχει δικό του εθνικό ύμνο, ξεχωριστή σημαία και μια κυβέρνηση που εκλέγεται από τους επενδυτές του.
Επενδυτές και επισκέπτες στο Coffee Caye πολιτογραφούνται αυτόματα, ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να στηρίξει το μικροέθνος αγοράζοντας την «πολιτογράφησή» του ή τίτλους όπως Λόρδος και Λαίδη της Νησοχώρας.
Οι επενδυτές θα έχουν ποσοστό από τα τυχόν έσοδα του νησιού στο μέλλον ή αν αυτό πουληθεί.
Όσοι επένδυσαν στο νησάκι αναφέρουν ότι γνωρίζουν ότι δεν θα γίνουν πλούσιοι από αυτό, αλλά το κόστος για το μερίδιό τους θα τους προκαλέσει και οικονομικά προβλήματα. Άλλοι το παίρνουν πιο σοβαρά.
Ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια για το Coffee Caye είναι η αναζωογόνηση του κοραλλιογενούς υφάλου που το περιτριγυρίζει, η ανάπτυξη κατασκήνωσης glamping, ακόμα και η δημιουργία κάποιων μαγαζιών για ψώνια και φαγητό.
Υπάρχουν βέβαια και ρίσκα: ο κίνδυνος από κυκλώνες, η παλίρροια και το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας.
Το σίγουρο είναι ότι μέλλον αυτό του μικρού νησιού βρίσκεται στα χέρια των επενδυτών του. Μένει να φανεί αν και πώς θα αναπτυχθεί και πόσο μακριά θα φτάσει το πείραμα του «μικροέθνους».