Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το περίγραμμα των σχεδίων της για τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης, με στόχο να βάλει τέλος στο «αποτυχημένο πείραμα της ελεύθερης αγοράς», όπως το αποκάλεσε, χορηγώντας βίζες για ειδικευμένο προσωπικό μόνο σε πτυχιούχους και υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα προγράμματα κατάρτισης των ντόπιων εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δέχεται πιέσεις να μειώσει την καθαρή μετανάστευση μετά την επιτυχία του δεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ στις τοπικές εκλογές αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, βίζες για εξειδικευμένους εργαζόμενους θα χορηγούνται μόνο σε πτυχιούχους, ενώ βίζες για θέσεις χαμηλότερης ειδίκευσης θα εκδίδονται μόνο σε τομείς κρίσιμους για τη βιομηχανική στρατηγική της χώρας. Σε αντάλλαγμα οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν την κατάρτιση των Βρετανών εργαζομένων.
Η κυβέρνηση των Εργατικών δήλωσε ότι οι αλλαγές θα περιληφθούν στη Λευκή Βίβλο, που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα και θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι υπουργοί σχεδιάζουν να μειώσουν τη μετανάστευση.
Μετά την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020, η τότε κυβέρνηση των Συντηρητικών μείωσε τα όρια χορήγησης βίζας χαρακτηρίζοντας «εξειδικευμένο προσωπικό» κατηγορίες όπως οι δάσκαλοι γιόγκα, οι φροντιστές σκύλων και οι DJ.
Κληρονομήσαμε ένα αποτυχημένο σύστημα μετανάστευσης όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αντικατέστησε την ελεύθερη μετακίνηση με ένα πείραμα ελεύθερης αγοράς», ανέφερε σε δήλωσή της η Ιβέτ Κούπερ, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας. «Λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα για να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο και την τάξη στο μεταναστευτικό σύστημα», πρόσθεσε.
Ενώ οι αλλαγές στις βίζες μετά το Brexit μείωσαν απότομα τον αριθμό των μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βρετανία, οι νέοι κανόνες για τις βίζες εργασίας και οι άνθρωποι που φτάνουν από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων οδήγησαν σε άνοδο της μετανάστευσης.
Η Κούπερ είπε ότι ο συνδυασμός των αλλαγών στους κανόνες για τις βίζες χαμηλής ειδίκευσης και ο τερματισμός της χορήγησης βίζας σε αλλοδαπούς νοσηλευτές θα μειώσει τον αριθμό των αδειών για εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης έως και κατά 50.000 φέτος.
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας.
Διαβάστε ακόμη:
- Μεταμεσονύκτια ρελάνς Πούτιν στο τελεσίγραφο για εκεχειρία: Πρότεινε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στην Τουρκία την Πέμπτη
- Συνεργασία με την Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ο Κασσελάκης: Μαζί με τη Ζωή θα γίνουμε ο δημοκρατικός τους εφιάλτης
- Γιατί ο Πάπας Λέων ΙΔ’ είναι ήττα για τη Ρώμη – Όλο το παρασκήνιο της εκλογής του
- Από ξανθές… μελαχρινές: Οι διάσημες Ελληνίδες που έκαναν τη μεγάλη αλλαγή