Τηλέφωνα τεχνητής νοημοσύνης: Αυτές είναι οι λέξεις που πιθανότατα θα ακουστούν πολύ φέτος, καθώς οι κατασκευαστές smartphone προσπαθούν να αυξήσουν τις πωλήσεις των συσκευών τους ύστερα από μια δύσκολη περίοδο για την αγορά, αναφέρει το CNBC.

Το ChatGPT του OpenAI, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2022, πυροδότησε τεράστιο ενδιαφέρον για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, συγκεκριμένα — μοντέλα εκπαιδευμένα σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που μπορούν να παράγουν κείμενο, εικόνες και αποσπάσματα από βίντεο χρηστών. Από τότε, ο ενθουσιασμός της τεχνητής νοημοσύνης έχει αγγίξει κάθε τεχνολογικό κλάδο και έχει εξάψει τη φαντασία του κοινού.

Οι κατασκευαστές smartphone βλέπουν την ευκαιρία για πωλήσεις και θα διαφημίσουν τη νέα τεχνολογία στο Mobile World Congress (MWC), τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, που ξεκινά τη Δευτέρα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

«Κανείς δεν θέλει να θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την τάση της αγοράς, και η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Είναι το φετινό αντικείμενο που θα προωθήσουν όλες οι εταιρείες», δήλωσε στο CNBC ο Bryan Ma, αντιπρόεδρος της έρευνας συσκευών στην IDC.

Τι είναι ένα τηλέφωνο AI;

Το ερώτημα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και εξαρτάται από τον κατασκευαστή που ρωτάει κάποιος.

Οι αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο CNBC, συμφωνούν γενικά σε μερικά πράγματα – ότι αυτές οι συσκευές θα έχουν πιο προηγμένα τσιπ για την εκτέλεση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και ότι αυτές οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα εκτελούνται στη συσκευή και όχι στο cloud.

Εταιρείες όπως η Qualcomm και MediaTek έχουν κυκλοφορήσει chip για smartphone που παρέχουν την επεξεργαστική ισχύ που απαιτείται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά η τεχνολογία AI μέσα στα τηλέφωνα δεν είναι νέα. Ορισμένες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν σε συσκευές εδώ και χρόνια και έχουν επιτρέψει λειτουργίες όπως εφέ θολώματος φόντου σε smartphone, καθώς και επεξεργασία εικόνων.

Αυτό που είναι νέο είναι η εισαγωγή μεγάλων μοντέλων γλώσσας και γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Τα μοντέλα μεγάλων γλωσσών είναι τεράστια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, που εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων που στηρίζουν εφαρμογές όπως τα ευρέως δημοφιλή chatbot. Αυτά τα μοντέλα ξεκλειδώνουν νέες δυνατότητες, όπως η δυνατότητα των chatbots να δημιουργούν εικόνες ή κείμενο ύστερα από μια προτροπή του χρήστη.

«Δεν είναι μόνο να έχουμε ένα chatbot, έχουμε αυτούς τους εικονικούς βοηθούς εδώ και κάποιο καιρό. Η διαφορά είναι ότι τώρα, για παράδειγμα, η δημιουργία κειμένου σε εικόνα και αυτό είναι κάτι που δεν είχε γίνει πριν», είπε ο Ma.

Το άλλο μεγάλο μέρος του παζλ των smartphone με τεχνητή νοημοσύνη είναι ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη στη συσκευή». Προηγουμένως, πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε συσκευές στην πραγματικότητα επεξεργάζονταν εν μέρει στο cloud και στη συνέχεια κατέβαιναν στο τηλέφωνο. Ωστόσο, τα προηγμένα τσιπ και η ικανότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων να γίνονται αποτελεσματικά μικρότερα, είναι πιθανό να οδηγήσουν περισσότερες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης να εκτελούνται αποκλειστικά στη συσκευή και όχι σε ένα κέντρο δεδομένων.

«Πιστεύω ότι μία από τις μεγάλες ιστορίες στο MWC θα είναι η ικανότητα των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης να τρέχουν εγγενώς στις ίδιες τις συσκευές και εκεί είναι που δυνητικά θα αρχίσει να αλλάζει το παιχνίδι», δήλωσε ο Ben Wood, επικεφαλής αναλυτής στο Η CCS Insight.

Διαβάστε ακόμη: