Ενώ η Alpha Finance βλέπει περιθώρια ανόδου πάνω από τις 1.550 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, η ομάδα των στρατηγικών αναλυτών της Citigroup θέτουν τιμή-στόχο για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World τις 1.050 μονάδες για το τέλος του α’ εξαμήνου του επόμενου έτους (και τις 1.000 μονάδες ως το τέλος του 2024), απόρροια κυρίως της στήριξης των αποτιμήσεων από τα εταιρικά κέρδη.

Στους επιμέρους μετοχικούς δείκτες, διατηρούν τιμές-στόχους τις 5.600 μονάδες ως το τέλος του 2024 και τις 5.700 μονάδες ως τα μέσα του 2025 για τον δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ, έναντι των 540 μονάδων και των 580 μονάδων για τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 και των 8.200 και των 8.700 μονάδων για τον δείκτη FTSE 100 της Βρετανίας αντίστοιχα.

Επίσης δίνουν τιμές-στόχους τις 1.100 μονάδες για το τέλος του 2024 και τις 1.130 μονάδες ως τα μέσα του 2025 για τον δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI EMF GEM και τις 3.000 και τις 3.100 μονάδες αντίστοιχα για τον ιαπωνικό δείκτη Topix. Παράλληλα, για τον δείκτη Hang Seng της Κίνας δίνουν τιμές-στόχους τις 22.000 μονάδες ως τα μέσα του 2025 και τις 24.400 μονάδες για τον δείκτη Nifty της Ινδίας.

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί σύσταση «αύξηση θέσεων» για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, «ουδέτερη θέση» για τις αγορές της ευρωζώνης και της Βρετανίας και «μειωμένες θέσεις» για την Αυστραλία και τις αναδυόμενες αγορές, από τις οποίες πάντως διατηρεί σύσταση «αύξηση θέσεων» επιλεκτικά για τις επιμέρους αγορές της Ινδίας, Ταιβάν και Πολωνίας.

Συνολικά μετά και την διόρθωση των αγορών, για τη Citigroup,  η λίστα ελέγχου της που δείχνει αν οι αγορές εισέρχονται σε Bear Market (μακροχρόνια πτωτική αγορά) δείχνει πως 8,5 από τις 18 συνολικά παραμέτρους που εξετάζει βρίσκονται στο «κόκκινο», κάτι που παραπέμπει μεν σε αδυναμία των αγορών, αλλά καθώς η λίστα των αρνητικών παραμέτρων δεν είναι διψήφια, συνιστά τοποθετήσεις σε πτώσεις των τιμών και ειδικά αν οι αγορές παρουσιάσουν σημάδια σταθεροποίησης.

Για την ομάδα των οικονομολόγων της αμερικανικής τράπεζας, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει μέτρια επιβράδυνση, αν και τις τελευταίες εβδομάδες, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν ενταθεί καθώς τα στοιχεία από τις  Ηνωμένες Πολιτείες, την ευρωζώνη  και την Κίνα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες,  παράλληλα με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, και το αυξανόμενο τον κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης που αύξησε το γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου των αγορών.

Συνολικά επίσης, βρίσκονται στην αρχή της διαδικασίας νομισματικής χαλάρωσης με τον παγκόσμιο κύκλο μειώσεων των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες να συνεχίζεται τόσο το 2024 όσο  και το 2025, ενώ η  Fed θα προχωρήσει  στην πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο με στόχο στα μέσα του 2025 τα επιτόκια αναφοράς των ΗΠΑ να κυμαίνονται στο 3%-3,25%.

Διαβάστε ακόμη: