Ανθεκτική χαρακτηρίζει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε ειδική της ανάλυση η Citigroup, ενώ η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Με τον πληθωρισμό σε πτωτική τροχιά, μια ομάδα 33 μεγάλων κεντρικών τραπεζών άρχισε τις μειώσεις των επιτοκίων, η οποία θα επιταχυνθεί  το 2025  στηρίζοντας  την παγκόσμια ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Η Citigroup αναμένει πως η Fed, θα οδηγήσει τα βασικά επιτόκια στο 3,25% και η ΕΚΤ στο 1,5% ως το τέλος του 2025.

Η ευρωτράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια στο 2% ως τα μέσα του 2025, θα στηρίξει  την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία παρουσιάζει σημαντική απόκλιση όσον αφορά τις επιμέρους χώρες. Από το τέλος του 2019 και την πανδημία σε μέσα επίπεδα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε 4% (με τα τελευταία δύο χρόνια να είναι σταθερό) έναντι 11% του ΑΕΠ των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Citigroup: Οι καλύτερες επιδόσεις της ευρωζώνης στην Ελλάδα

Η Ισπανία άργησε να ανακάμψει από την πανδημία, αλλά στη συνέχεια η ανάπτυξη εκτινάχθηκε, ενώ η Ελλάδα, όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Οι ισχυρές βιομηχανικές οικονομίες δυσκολεύτηκαν, με το ΑΕΠ της Ολλανδίας να παραμένει στάσιμο από τα μέσα του 2022, ενώ η Γερμανία είναι ακόμη πιο αδύναμη, με μηδενική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από τα τέλη του 2019. Citigroup

Οι βασικοί κίνδυνοι για αυτές τις προσδοκίες των οικονομολόγων της αμερικανικής τράπεζας προέρχονται κύρια από τα γεωπολιτικά ρίσκα, τους εκλογικούς κινδύνους (ΗΠΑ, Ιαπωνία) και τις ανησυχίες για την  αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αν και τα πρόσφατα στοιχεία ήταν κάπως καθησυχαστικά.

Τα παγκόσμια επίπεδα χρέους και οι δημοσιονομικές επιδόσεις θέτουν επίσης μακροπρόθεσμους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Μία ομάδα ισχυρών οικονομιών που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, -χώρες που φαίνεται να έχουν υιοθετήσει ιστορικά χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές  έχουν μάλιστα υψηλά επίπεδα χρέους, και υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα. Όσον αφορά τις μετοχικές αγορές η Citigroup «βλέπει» περιορισμένα ανοδικά περιθώρια μεσοπρόθεσμα με την τιμή στόχο για το παγκόσμιο δείκτη μετοχών, MSCI AC World  να εκτιμάται στις 1050 μονάδες έως τα μέσα 2025. Citigroup

Διατηρεί πάντως σύσταση «αύξησης θέσεων» για τις μετοχικές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης (εκτός Βρετανίας) «ουδέτερη θέση» για την Βρετανία και τις αναδυόμενες αγορές και «μειωμένες θέσεις» για την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Από τα εμπορεύματα, που διατηρεί γενικά «ουδέτερη θέση», η σύσταση για ισχυρές αγορές (bullish) δίδεται μόνο για το ουράνιο, ενώ σημειώνεται πως  «γύρισε» την σύσταση «αγοράς» σε «ουδέτερη θέση»  για τον χρυσό παρά το γεγονός πως συνεχίζει να «βλέπει» την τιμή του χρυσού πάνω τα 3000 δολ./ουγκιά τους επόμενους 6-12 μήνες.

Εκλογές

Όσον αφορά τις αμερικανικές εκλογές σε ξεχωριστή ανάλυση προς τους πελάτες της η αμερικανική τράπεζα σε γενικές γραμμές, «βλέπει», σε περίπτωση νίκης του Τραμπ πως ευνοούνται, ελέω και του ισχυρού δολαρίου, οι μετοχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι των αναδυόμενων αγορών και των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ με νίκη της Χάρις ευνοούνται ελέω πιο αδύναμου δολαρίου, οι πιο κυκλικές αγορές της Ευρώπης (εκτός Ηνωμένου Βασιλείου) και οι αναδυόμενες αγορές.

Αυτό που είναι σημαντικό πάντως είναι πως ήδη οι επενδυτές έχουν πάρει κάποιες θέσεις με βάση μία πιθανή νίκη του Τραμπ, αν και οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι ήδη υψηλές και δεν αναμένονται μεγάλα περιθώρια ανόδου μεσοπρόθεσμα.

Αν όμως νικήσει η Χάρις, τότε αναμένονται σημαντικές κινήσεις στις επενδύσεις που ευνοούνται από τις πολιτικές της, όπως ευρωπαϊκές μετοχές και αναδυόμενες αγορές, θέσεις υπέρ ενός ασθενέστερου δολαρίου, χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων (άνοδος των τιμών τους), αγορές σε κλάδους με χαμηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και τοποθετήσεις σε εταιρείες και κλάδους που εμπλέκονται στην ενεργειακή μετάβαση με έμφαση σε κριτήρια ESG.

Διαβάστε ακόμη: