Αν και η αγορές δεν αποκλείουν μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική, η Citigroup, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων, αναμένοντας αρχικά μία  αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο και κατά 0,25% επίσης τον Σεπτέμβριο, ώστε τουλάχιστον τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων (-0,50% σήμερα) να επιστρέψουν στο μηδέν. Παράλληλα αναμένει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων την 3η για το 2022 πάλι κατά 0,25% τον Δεκέμβριο, ενώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, προβλέπει   μία ακόμη 4η αύξηση πάλι κατά 0,25%.

Τι θα γίνει με το QE

Η  Oxford Economics από την πλευρά της,  θεωρεί πως μετά και την δημοσιοποίηση των πρακτικών της ευρωτράπεζας η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στην συνεδρίαση του Ιουνίου την έξοδο από το  QE ( ποσοτική χαλάρωση),  θέτοντας τις προϋποθέσεις για την πρώτη αύξηση επιτοκίων στο Ιούλιο, με άλλες δύο αυξήσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, μπορεί  η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής να δείχνει ποιο σαφής για φέτος, εντούτοις η στρατηγική της ΕΚΤ δεν είναι τόσο ξεκάθαρή για το 2023, καθώς αναμένει πως  ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί απότομα το επόμενο έτος.

Χρηματαγορές

Οι χρηματαγορές της ευρωζώνης αύξησαν πάντως  τα στοιχήματα τους την Παρασκευή υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, κάτι που θα οδηγήσει το βασικό επιτόκιό της στο 0%. Ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Klaas Knot δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα θα πρέπει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα σε μία αύξηση επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης εάν τα εισερχόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός “διευρύνεται περαιτέρω ή συσσωρεύεται”.   Οι αγορές έχουν πλήρως τιμολογήσει μια αύξηση 25 μονάδων βάσης και δίνουν πιθανότητα 52% για μια επιπλέον αύξηση 25 μονάδων.