Ο αμερικανικός οίκος Citi εκτιμά ότι οι επιδόσεις των τραπεζών στην περιοχή της Κεντρική και Ανατολικής Ευρώπης δέχονται πιέσεις μετά από την ανακοίνωση των ΗΠΑ για τους δασμούς, ενώ οι μετοχές της Ελλάδας και της Κεντρικής Ευρώπης υπέστησαν υψηλότερες απώλειες μεταξύ των τραπεζών που καλύπτουν την περιοχή. Λιγότερο επηρεασμένες ήταν οι τουρκικές και επιλεγμένα ονόματα της περιοχής της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
«Αν και η αβεβαιότητα παραμένει, υποστηρίζουμε ότι η Eurobank στην Ελλάδα, η SAB και η ADCB στη Μέση Ανατολή και η OTP στην Κεντρική Ευρώπη μπορεί να αποτελέσουν ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα. Βλέπουμε κάποια ευκαιρία και στις πολωνικές τράπεζες, αν και η αγορά μπορεί ακόμη να προσπαθεί να πρόσφατα, πιο ήπια σχόλια του Διοικητή της NBP», εκτιμά η τράπεζα. Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι σχετικά πιο αρνητικά προσανατολισμένες στην πτώση των επιτοκίων. Στις ελληνικές τράπεζες υπάρχει ευαισθησία σε μια πτωτική κίνηση 25 μ.β. στο επιτόκιο τριών μηνών Euribor με αντίκτυπο από 15 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Alpha Bank, 25 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 35 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 40 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Eurobank στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα. Αυτό μεταφράζεται σε μια αρνητική επίπτωση της τάξης του 7%-11% στα κέρδη, με βάση τα κανονικοποιημένα κέρδη του 2024», εξηγεί αμερικανική τράπεζα.
«Η βασική ανησυχία μετά την επιβολή υψηλότερων αμερικανικών δασμών είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί. Πράγματι, οι οικονομολόγοι μας προειδοποιούν ότι η αναμενόμενη υποβάθμιση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης λόγω των δασμών θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ στην Κεντρική Ευρώπη κατά 0,4% (Πολωνία) έως 0,7% (Τσεχία και Ουγγαρία). Πιο πρόσφατες αναλύσεις υποδεικνύουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο για την Τσεχία και την Ουγγαρία της τάξης του 1,4-1,5%. Οι αγορές ομολόγων τιμολογούν τη χαμηλότερη ανάπτυξη, με διορθώσεις στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των δανείων και στην ποιότητα του ενεργητικού», συνεχίζει ο οίκος.
«Η χαμηλότερη ανάπτυξη είναι πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια, με αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες. Στο πλαίσιο της κάλυψής μας για τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θεωρούμε ότι η OTP είναι λιγότερο αρνητικά προσανατολισμένη, με αρνητική επίπτωση περίπου 3% στα κέρδη από μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 100 μ.β. και περιορισμένη ευαισθησία σε μετρίως χαμηλότερα ουγγρικά επιτόκια. Οι ελληνικές και πολωνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε χαμηλότερα επιτόκια και συνεπώς λιγότερο καλά τοποθετημένες, ενώ οι τσέχικες τράπεζες είναι ουδέτερα ή ακόμη και θετικά προσανατολισμένες σε χαμηλότερα επιτόκια.
Τέλος, η χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη θα οδηγήσει πιθανότατα σε χαμηλότερες τιμές βασικών εμπορευμάτων, δηλαδή στην τιμή του πετρελαίου. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβαρύνει έμμεσα τις τράπεζες της περιοχής MENA, αλλά θα βοηθούσε τους εισαγωγείς ενέργειας, δηλαδή τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, την Τουρκία και τη Νότια Αφρική. Η Ελλάδα είναι λιγότερο θετικά εκτεθειμένη, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα. Οι αδύναμες αγορές μετοχών έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αύξηση των αμοιβών, ιδίως στις τράπεζες με σημαντικές δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Αυτό είναι πιθανό να επιβαρύνει τις ελληνικές και τσέχικες τράπεζες», συμπεραίνει ο οίκος.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι ήξερε εκ των έσω ο Τζον Πόλσον και πούλησε τις μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank;
- Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού γεννούν οι κότες
- Οι διαγωνισμοί του Υπερταμείου για τις παραχωρήσεις κρουαζιέρας και τα «παιχνίδια πίσω από το κάδρο»
- Νόμπελ δημιουργικής λογιστικής διεκδικεί ένας ιδιοκτήτης εταιρείας που μονοπωλεί τις συμβάσεις στον ΟΛΠ