H άποψη της Citigroup στη μηνιαία έκθεσή της για τις οικονομίες είναι ότι ακόμη και πριν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση Ρωσίας-Ουκρανίας, οι κεντρικές τράπεζες έδιναν μάχη ενάντια στη σοβαρή έξαρση του πληθωρισμού που αντανακλούσε το αποτύπωμα της πανδημίας, τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τη σύσφιξη των αγορών εργασίας. «Αλλά τώρα, επιπρόσθετα, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την Ουκρανία έφεραν ένα τεράστιο σοκ στην προσφορά, το οποίο μας ώθησε να αυξήσουμε τις περαιτέρω προβλέψεις μας για τον πληθωρισμό και να μειώσουμε τις προοπτικές μας για την παγκόσμια ανάπτυξη».
Η Citigroup προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε 3,4% φέτος, έναντι 3,6% που εκτιμά το consensus, και 3,1% το 2023 έναντι 3,2% για το consensus. Για την ΕΕ, η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας κινείται ακόμα χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών στο 2,4% για φέτος έναντι 3,2% αλλά για το 2023 η Citi προβλέπει υψηλότερη πρόβλεψη για το 2023 με 2,7% αντί 2,4% που προβλέπει το consensus.
Η Citi στις τελευταίες της εκθέσεις δεν περιλαμβάνει πλέον εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. Για τον πληθωρισμό, η Citi, εκτιμά μια επίδοση στο 7,2% φέτος έναντι 5,5% που εκτιμά το consensus και 2,8% για το 2023, με τη μέση εκτίμηση στο 2,3% για το 2023. Για τον παγκόσμιο πληθωρισμό, η Citi εκτιμά επίπεδο της τάξεως του 6,4% φέτος και 3,8% για το 2023, υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Για την οικονομία της Ρωσίας οι εκτιμήσει της ομάδας της Citi είναι «μαύρες». Η φετινή εκτίμηση τοποθετείται το -9,6% αλλά στο +2,4% για το 2023. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε 20,6% φέτος και 9,9% το 2023. Για την Τουρκία, ο εκτιμήσεις της τράπεζας είναι αύξηση του ΑΕΠ 2% φέτος και 2,6% το 2023, με τον πληθωρισμό στο 62,8% και 25,1% το 2023.
Η τράπεζα εξηγεί ότι οι κεντρικές τράπεζες υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρουν στο στόχο. Αυτό που είναι το ερωτηματικό όμως είναι αν είναι ικανές να ανταποκριθούν στην πρόκληση. «Απλά παλεύοντας με τον δράκο του πληθωρισμού στο έδαφος φαίνεται να είναι δύσκολο έργο. Το να το κάνουν αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους ύφεσης θα απαιτήσει επιδέξια χάραξη πολιτικής και, πιθανότατα, και λίγη καλή τύχη», προβλέπει η Citi. Για να επιτευχθεί ευνοϊκό αποτέλεσμα, οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστούν κάποια βοήθεια με τη μορφή χαμηλότερων τιμών εμπορευμάτων, χαλάρωση των εντάσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και τη βελτίωσης της πανδημίας.
Οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Η Citigroup εξηγεί ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο σοκ στην προσφορά για την παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ενισχύσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις και έχει θολώσει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο στασιμοπληθωρισμός αποτελεί για πρώτη φορά εύλογο κίνδυνο σε μια γενιά.
Οι πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό έχουν κόψει την ανάσα, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος. Το Μάρτιο, ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έφτασε το 8,5% σε δωδεκάμηνη βάση και ο ΔΤΚ έτρεχε στο 11,2%. Στη ζώνη του ευρώ, ο γενικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ σκαρφάλωσε στο 7,5% και η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου ώθησαν τον ΔΤΚ πάνω από 31%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τρέχει και σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί να καταπολεμήσουν σθεναρά την έξαρση του πληθωρισμού και δεδομένης από τις συνοδευτικές προκλήσεις για την ανάπτυξη, η δράση αυτή απειλεί να εντείνει την επιβράδυνση στην οικονομία. «Ως εκ τούτου, η σημερινή γενιά κεντρικών τραπεζιτών βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα καθοριστική πρόκληση. Έχουν το σθένος να αυξήσουν επαρκώς τα επιτόκια για να πατάξουν τον πληθωρισμό ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα σπρώξουν την οικονομία σε ύφεση;», καταλήγει η Citi στην έκδοση GEOS που επικεντρώνεται στα βασικά χαρακτηριστικά των προκλήσεων για τον πληθωρισμό που βρίσκονται τώρα στο παιχνίδι.